25 rugpjūčio, 2011

Itakos Vaikų Daržas ir Salsa


Mūsų mieste yra labai malonus parkelis – Itakos vaikų daržas (Ithaca Children’s Garden). Mes ten apsilankome maždaug dukart per savaitę, o kartais net dažniau. Parkelis įsikūręs šalia didesnio parko Cass Park, kur beisbolo aikštynai, bėgiojimo takeliai, žaidimų aikštelės, baidarių/kajakų nuoma, baseinas ir teatras, taip kad nesvarbu kokia veikla užsiimame, Children’s Garden beveik visada yra mūsų kelio galas. Parkelyje yra organizuojami visokio tipo būreliai ir šiaip pasibuvimai, susiję su daržininkyste ar sveika gyvensena, ir viskas orientuota į mažus vaikus. Mano keturmečiui Juliui Children’s Garden aplinka ir ten siūlomos pramogos yra pats tas. 






Trolio namelis



Šiaip namelis

Pelkė

Varlės pelkėj

Vėžliukė Gaia



Vieną savaitgalį mes visai netyčia sudalyvavom vienoje tokioje atrakcijoje, kurios metu vaikai iš daržo gėrybių gamino salsą. Visam procesui vadovavo pora simpatiškų Kornelio studenčių iš kažkokios Lotynų Amerikos kultūros puoselėjimo programos. Jos su vaikais rinko darže pomidorus, svogūnus, kalendros lapelius ir paprikas, po to visas gėrybes visi draugiškai pasidalino, nuplovė ir ėmė stropiai viską pjaustyti plastikiniais peiliukais ant popierinų lėkštelių. Po gero pusvalandžio visi turėjo skanios savo pačių pasigamintos salsos, tik ką iš daržo, šviežios ir labai skanios. Receptas – paprasčiau nebūna: pomidorai, svogūnai, kalendros lapeliai,  žalioji paprika, dar šlakelis citrinos arba limetos sulčių, žiupsnelis druskos ir maltų pipirų. Viskas. Skani, gaivi ir super paprasta užkandėlė, kurią lengviausia kabliuoti didokais kukurūzų traškučiais. Salsa taip pat labai tiktų kaip garnyras prie keptos mėsos arba žuvies. Bus ypač skanu, jeigu mėsą ar žuvį kepėte ant grilio. Aš vaikišką receptą namuose šiek tiek patobulinau: smulkai supjaustytus raudonus svogūnus aš sumaišiau su praskiestu balto vyno actu, žiupsneliu cukraus ir viską 10 sekundžių pašildžiau mikrobanginėje. Svogūnėliai nuo acto pakeitė spalvą, pasidarė ryškiai violetiniai, o be to cukrus ir šiltas actas juos žaibiškai pamarinavo. Į salsą svogūnus galima dėti ir tiesiai, be jokio acto ir cukraus. Aš į savo salsą dar įbėriau žiupsnelį maltų baltųjų kmynų (cumin) ir įpjausčiau pusę nedidukės uoginės paprikos (jalapeno). Jeigu kam patinka kokie nors kiti priedai: mango, persikai, chipotle parikos arba dar kas kita, manau, kad viskas puikiai tiks. Gaminant salsą suklysti tikrai neįmanoma. 


Skanaus!

Aušra














Pomidorų salsa



2 dideli pomidorai
½ nediduko raudono svogūno (arba ¼ didesnio)
saujelė kalendros lapelių
½ uoginės paprikos (jalapeno)*
¼  žalios paprikos
1 šaukštas acto
2 - 3 šaukštai vandens
½ šaukštelio cukraus
1 šaukštas limetos sulčių
žiupsnelis druskos
žiupsnelis maltų juodųjų pipirų
žiupsnelis maltų baltųjų kmynų (cumin)



*jalapeno paprikos dėti nebūtina, jeigu norite švelnios salsos



Visas daržoves smulkiai supjaustykite. Jeigu nutarsite dėti jalapeno paprikos, pirmiausiai būtinai užsimaukite gumines pirštines, papriką perpjaukita pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite labai smulkiai. Į nedidelį dubenėlį sudėkite smulkiai supjaustytą svogūną, cukrų, actą ir vandenį; viską pašildykite mikrobanginėje krosnelėje 10 - 15 sekundžių, kad tik vos vos sušiltų. Ištraukus iš mikrobanginės, leiskite svogūnams pora minučių pasimarinuoti, po to juos nukoškite. Smulkintas daržoves ir prieskonius sumaišykite. Pabaigai viską apšlakstykite limetos sultimis.




Basic Tomato Salsa


2 large ripe tomatoes

½ small red onion (or ¼, if it is larger)

½ jalapeno pepper

¼ large green pepper

bunch of cilantro leaves

1 tablespoon white wine vinegar

2 – 3 tablespoons water

½ teaspoon sugar

1 tablespoon freshly squeezed lime juice

pinch of salt

pinch of freshly ground black pepper

pinch of ground cumin





Make sure you wear rubber gloves when working with jalapeno pepper. Remove seeds from jalapeno pepper and mince half of it (or less, if you prefer mild salsa).

Chop tomatoes, cilantro and green pepper. Place everything in the medium size bowl. Mince red onion, place it in a small microwavable bowl, mix it together with vinegar, water and sugar, microwave for 10-15 seconds, until slightly worm. Remove from microwave and let it sit for a few minutes to marinate, then drain the onion and add it to tomatoes and the rest. Add salt, pepper and cumin, mix everything, splash it with lime juice.

2 komentarai:

  1. Superines nuotraukos. Kaip tu ir laiko randi...wow.

    AtsakytiPanaikinti
  2. "This is a Vape Blogs smokclub brings together vapalien the best e-cigarette products currently on the market, the latest reviews, player discussions and discounts esmokvapor
    "

    AtsakytiPanaikinti