10 lapkričio, 2011

Šokoladinis pyragas be miltų



Tai legendinis David Lebovitz šokoladinis pyragas “Racines Flourless Chocolate Cake”. Legendinis pirmiausiau todėl,  kad pyrago receptą, kaip žinia, David nusirašė nuo lapelio, rasto vyrų tualete (!!..???..!!). Aš niekada neradau JOKIO recepto tualete. Nebent kokį naudingą patarimą , išraižytą ant kabinos durų didelėmis spausdintinėmis raidėmis, kartais  net su iliustracijomis. Tie patarimai man dažniausiai būna nieko verti, nes  aš kažkaip niekada nerandu progos jais pasinaudoti. Nebent viena – kita iliustracija sužadina tam tikras asocijacijas, bet ir tos paprastai greitai pasimiršta. Dar tualete aš randu telefono numerių, užrašytų dažniausiai antakių pieštuku ant sienos prie veidrodžio. Ypač daug tokių telefonų numerių galima rasti  kokios nors ne itin prašmatnios picerijos, esančioje kokiame nors universitetiniame miestelyje, tualete. Tais numeriais aš irgi retai tepaskambinu. Šeimos klinikos tualete galima rasti visokių pagalbos telefonų arba informacinių lankstinukų apie suteikiamą galimybę nemokamai  ir anoniminiškai toje pačioje klinikoje pasitikrinti nuo ŽIV. Man vis knieti jų paklausti, kaip ten su tuo anonimiškumu, nes toje klinikoje ne tik kad visas personalas mane ir mano vaikus vos ne nuo gimimo pažįsta, bet ten nuejusi aš dažniausiai pažįstu beveik visus ten atėjusius mūsų kaimo lankytojus.  Žodžiu, tualetuose retai kada randu kokios nors vertingos informacijos.  Juo labiau – tokio pyrago, kaip Racines šokoladinis, receptus. Nors, pagalvojus, aš labai retai lankausi vyrų tualetuose. Nebent kraštutiniu atveju. O gal visai be reikalo. Gal būtent vyrų tualetuose nusėda visa reikalingiausia informacija, visokie naudingi gyvenimiški patarimai, patys geidžiamiausi, išsvajotieji telefonų numeriai ir pačių geriausių šokoladinių pyragų receptai. Aš manau, mums, merginoms, verta dažniau užsukti į vyrų tualetus, jeigu jau ten jų sienos apkabinėtos tokiais štai “perlais”. 



Šitas šokoladinis pyragas tikrai – kokių reta. Ankščiau šokoladinį be miltų aš kepdavau pagal Nigella Lawson receptą iš knygos Feast. Tai irgi liuks pyragas, nei pridėti, nei atimti. Bet Nigellos pyragas daug labiau primena šokoladinį pudingą, tokį kabliuojamą šaukšteliu, kuris prašyte prašosi plaktos grietinėlės. Į Nigellos šokoladinį be miltų aš grietinėlės dažniausiai prikrėsdavau į pyrago viduryje susidariusį kraterį, arba tiesiog jos užkraudavau ant atpjautų gabalėlių. David/Racines pyragas yra visiškai kitokio skonio, nei Nigellos. Jokio pudingo švelnumo čia nėra nei padujų – tik grynas, švarus, kartokas ir visapusiškai tobulas tamsaus šokolado skonis. Viskas.




Pyragas minkštas ir drėgnas, kaip ir dera, nes be miltų ir net su 6 kiaušiniais. Bet pyrago vidus toli gražu ne košė. Jis gražiai ir švariai pjaustosi, netrupa ir nesivelia. Skonis, kaip jau sakiau, stiprus, šokoladinis, ilgai pasiliekantis burnoje. Aš šiandien jo ragavau iš ryto, ir gana rimtai pagalvojau praleisti pietus, kad tas skonis kuo ilgiau nepasimirštų. David į pyragą deda skrudintų kakavos pupelių (cocoa nibs). Jeigu galite jų gauti, būtinai jų pabarstykite. Cocoa nibs - tai šokolado pradžių pradžia, visame savo grynume.




Kakavos pupelės pyragui suteikia ne tik traškumo (kuris, beje, labai malonus!), bet ir stipriai prisideda prie niekuo nepakeičiamo grynuoliško šokoladinio skonio. Na bet jeigu cocoa nibs visiškai neįmanoma surasti, kepkite pyragą be jų. Su nibs, ar be nibs, tai be abejonės vienas geriausių šokoladinių pyragų receptų, ir nesvarbu, ar jis nurašytas nuo tualeto sienos, ar nuo kur kitur.




Racines šokoladinis pyragas


Pagal David Lebovitz receptą iš “Ready for Dessert”




Kakavos miltelių
280 g tamsaus šokolado, susmulkinto
115 g sviesto, susmulkinto
1 šaukštas šviežios espresso kavos
1 šaukštelis vanilės ekstrakto
6 kiaušiniai, baltymai atskirti nuo trynių
50 g + 2 šaukštai cukraus
2 šaukštai skrudintų kakavos pupelių (cocoa nibs)


Orkaitę įkaitinti iki 175oC.

Apvalios, maždaug 23 cm skersmens kepimo skardos su išsiimančiu dugnu vidų ištepti sviestu. Išteptos skardos dugną ir šonus pabarstyti kakavos milteliais, vis pakratant, kad kakava tolygiai pasiskirstytų ir gražiai plonu sluoksniu padengtų visą vidinį skardos paviršių. Skardą apversti ir iškratyti neprilipusius kakavos miltelius.

Karščiui atsparų dubenį dėti ant puodo su verdančiu vandeniu. Į dubenį suberti šokoladą, smulkintą sviestą ir supilti kavą. Maišyti, kol šokoladas ir sviestas ištirps į vientisą masę. Dubenį nukelti nuo garų. Įmaišyti vanilę.

Atskirame dubenyje elektriniu mikseriu išplakti kiaušinių trynius ir 50 g cukraus, kol tryniai taps šviesūs, maždaug 1 -2 minutes.

Švariai nuplauti ir nusausinti mikserio menteles ir atskirame inde išplakti kiaušinių baltymus iki minkštų putų. Suberti 2 šaukštus cukraus ir toliau plakti, kol baltymai ims išlaikyti formą.

Į tirpinto šoklado ir sviesto masę supilti plaktus kiaušinių trynius, atsargiai išmaišyti, dėti pusę plaktų baltymų, atsargiai išmaišyti, sudėti likusius baltymus ir vėl atsargiai išmaišyti, kol tešloje neliks baltų baltymų ruožų.

Tešlą supilti į paruoštą kepimo skardą. Viršų apibarstyti skrudintomis kakavos pupelėmis.Kepti maždaug 20 minučių, kol pyrago viršus sukeps, bet bus dar pakankamai minkštas.
Iškeptą pyragą traukti iš orkaitės. Atvėsinti skardoje. Perkelti ant lėkštės ar padėklo.







Racines Chocolate Cake

Recipe from David Lebovitz “ReadyFor Dessert”



Cocoa powder
10 ounces bittersweet chocolate, chopped
4 ounces butter, cut into pieces
1 tablespoon freshly brewed espresso
1 teaspoon vanilla extract
6 eggs, separated
¼ cup + 2 tablespoons sugar
2 tablespoons cocoa nibs


Preheat oven to 350oF.

Butter the inside of 9” spring-form pan, bottom and sides. Dust with some cocoa powder to coat with thin even layer. Invert the pan and tap out the excess.

Place chocolate, butter and coffee in a large heatproof bowl set over the pot with simmering water. Stir until chocolate and butter melt  and the mixture is smooth. Remove bowl from the steam, add vanilla, stir to combine and set aside.

In a separate bowl beat the egg yolks and ¼ cup of sugar with the electric mixer until yolks turn pale and mixture is creamy.

Clean and dry the beaters of the mixer. In a separate bowl beat the egg whites until foamy and are  just beginning to hold their shape . Add 2 tablespoons of sugar and beat some more until soft peaks form.

Fold the beaten egg yolks into chocolate and butter mixture. Fold in half of the egg whites. Add the rest of the egg whites and fold gently until there is no more visible white streaks in the batter.

Pour the batter into prepared cake pan. Sprinkle with cocoa nibs. Bake for about 25 minutes, until the middle is set but the cake is still quite soft. Remove from the oven. Let the cake cool in the pan. Transfer the cake onto a plate or a platter.

2 komentarai:

  1. David'as burtininkas, ne kitaip. ką tik esu darius pagal jo receptus - visada pavyksta ir yra kartojama, ir kartojama po kelis kartus.
    šio pyrago nebuvau kepus, reiks pabandyti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. As 100% pritariu, kad vyru tualetai yra didele vertybe. Ypac kai prie moteru tualeto susidaro esmine eile. Kazkaip eile prie moteru tualeto visada yra koki 10 kartu ilgesne, nei prie vyru. Ypac rekomenduoju vyru tualeta restorane 'Park', Philadelphijoj. Labai labai grazu viduj. Paveikslai ir t.t. HIGHLY RECOMMENDED ;)) As ten uzklydau per klaida, ... po keliu (nezinau, gal keliolikos) kokteiliu 'Province', kuriuos irgi super rekomenduoju. Sampanas, lavandu kvapo baltu vynuogiu sultys ir degtine. Mano teorija tokia,kad norint surasti superinio sokoladinio pyrago recepta tualete, jo reikia ieskoti buten tokiam vyru tualete kaip Park, ir buten po keliu (geriausia keliolikos)Provansu. O jei ir nepavyks surasti recepto naujam sedevrui, geras laikas garantuotas bet kokiu atveju. Sekmes !!!!!!!

    AtsakytiPanaikinti