21 kovo, 2012

Pavasariniai makaronai su žirneliais ir mėtomis



Pernykštės mano mėtų plantacijos vietoje jau sužaliavo gana nemažas plotelis šviežių pavasarinių mėtų. Ta proga vakarienei gaminau makaronus su žirneliais, kumpiu ir, savaime suprantama - mėtomis. 


Jeigu kada nors nutarsiu sudarinėti mano pačių mėgstamiausių patiekalų sąrašą, šie makaronai tikrai  tame sąraše sudalyvaus, ir tikrai ne paskutinėje pozicijoje. Tai bene pats mėgstamiausias mūsų šeimos patiekalas. Greita, paprasta, pavasariška, gaivu ir nepaprastai skanu. Čia vienas iš tų patiekalų, kuriuos būtina pagaminti bent kartą gyvenime, kad po to gulint mirties patale netektų gailėtis.


Aš šiuos makaronus dažniausiai gaminu panašiai kaip LeChef iš Food52, tik į savuosius aš dar šliūkšteliu šiek tiek balto vyno (nes vynas dar nieko mano gyvenime nepagadino), o svogūnus ir česnaką kepinu ne ant alyvuogių aliejaus, o ant sviesto (nes man ant sviesto viskas skaniau). Tačiau šis  patiekalas yra be galo universalus, lengvai pasiduodantis bet kokioms variacijoms, ir jame galima keisti vos ne viską, prisitaikant prie valgytojų užgaidų, arba prie šaldytuvo turinio. Prosciutto (šalto rūkymo/vytintą) kumpį galima keisti bet kokiu kitokiu kumpiu, kokiu tik širdis geidžia; jeigu nėra kumpio,  galima drąsiai dėti pakepintos rūkytos šoninės arba itališkosios pancetta. Galima mėsos išvis nedėti. Žirnelius galima keisti smidrais (kaip padarė Eglė iš Monkey Dinner), arba žaliomis šparaginėmis pupelėmis. Vietoje askaloninių česnakų galima drąsiai dėti svogūno. Galima nepilti gritinėlės arba nedėti parmezano, o mėtas galima keisti petražolėmis. Patiekalas nuo to tikrai nenukentės. Vistiek bus labai skanu. Išsivirkit šiandien makaronų. 

Aušra





Makaronai su žirneliais, kumpiu ir mėtomis

Maždaug pagal LeChef recpetą iš Food52, su kai kuriomis modifikacijomis



4 skiltelės česnako
4 askaloniniai česnakai
100 g šalto rūkymo kumpio
30 g sviesto
½ stiklinės balto vyno
0,5 L gretinėlės
250 g žirnelių, šviežių arba šaldytų
½ stiklinės tarkuoto parmezano sūrio
½ stiklinės šviežių mėtų lapelių
Druskos
Šviežiai maltų juodųjų pipirų
0,5 kg trumpų makaronų (kriauklelių, kaspinėlių arba kitokių)

Česnakus, askaloninius česnakus, kumpį ir mėtas susmulkinti.

Didokoje keptuvėje ant vidutinės ugnies ištirpinti sviestą. Pakepinti smulkintą česnaką, kol pakvips, maždaug 1 minutę. Suberti smulkintus askaloninius česnakus ir kumpį. Dar pakepinti maždaug 3 – 4 minutes. Supilti vyną. Kepti, kol keptuvėje beveik nebeliks skysčio. Supilti grietinėlę, žirnelius ir virti maždaug porą minuč, kol žirneliai suminkštės. Nukelti nuo ugnies. Uždengti ir laikyti šiltai.

Dideliame puode užvirinti vandenį. Pasūdyti, kad vanduo būtų stipriai sūrus. Išvirti makaronus, kad jie būtų al dente, ne per kieti, bet ir ne pervirę. Išvirtus makaronus nukošti ir iškart suberti į šiltą padažą. Suberti tarkuotą parmezano sūrį, smulkintas mėtas, paragauti, ar netrūksta druskos, užbarstyti šviežiai maltų pipirų, gerai viską išmaišyti ir iškart tiekti į stalą.







Pasta with green peas, prosciutto and mint

According to LeChef’s recipe from Food52, with slight modifications of my own

4 cloves garlic
4 shallots
¼ pound prosciutto
2 tablespoons butter
1 pint cream
½ cup white wine
½ cup grated Parmesan
½ pound peas, fresh or frozen
½ cup fresh mint leaves
1 pound short pasta (shells, bow-ties or any other shape)
Salt and freshly ground black pepper

Mince garlic, shallots and mint leaves. Dice prosciutto.

In a large sauté pan over medium heat melt butter. Add minced garlic and cook for approximately 1 minute until fragrant. Add minced shallots and diced prosciutto. Cook for another 3 – 4 minutes until shallots soften. Add wine. Cook until most of the liquid is evaporated. Add cream and peas. Cook for another couple minutes or so until peas soften. Remove from heat. Cover. Keep warm.

In a large pot boil water. Add salt to make water quite salty. Cook pasta until al dente. Drain and transfer immediately into a pan with the sauce. Add grated parmesan and finely chopped mint. Stir well. Check for salt. Sprinkle with some freshly ground black pepper. Serve immediately.

15 komentarų:

  1. Tikrai, pavasariškai gardžiai atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. O Aušra, ir aš svajoju apie nuosavą mini daržiuką šalia jaukaus (kolkas taip pat svajonėse) namuko.. atrodo jei tik galėčiau atsikelusi ryte, užsimetusi šiltą halatą, šlepetes, ankstyvą pavasarišką/ vasarišką rytą išeiti į jaukią terasėlę, įgriūti į supamą krėslą ir išgerti rytinės stiprios kavos... vėliau gaminti iš darželiuko nuskintomis daržovėmis kvepiančius pietus...
    Nusisvajojau aš čia :D grįžtu į realybę... o patiekaliukas atrodo fantastiškai skaniai, prie progos būtinai gaminsiu! Ir pavydžiu, labai pavydžiu Jūsų jau 'žalio' pavasario :) na bet ir pas mus netruks atslinkti :))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Jau mėtos pas tave žaliuoja? Wow! Aš dar tik strateginį planą (galvoje) ruošiu savo prieskoninių žolelių mini darželiui :) Šis receptas labai skaniai skamba ir man labai tiks. Ir ausyčių orechiette formos pasta mano mėgiamiausia. Liuks

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tik nesek daug metu; as tau galesiu pristatyti kiek tik noresi, neribotais kiekiais;

      Panaikinti
  4. labai grazu ir atrodo tikrai skaniai - issisaugojau recepta, aciu:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ugne, tai prasom, nera uz ka! kai isvirsi butinai pasipasakok, kaip sekesi ir ar patiko;

      Panaikinti
  5. Puikus receptas :) Aš irgi savaitgalį (pirmą kart po žiemos) važiuosiu į vasarnamį, apžiūrėsiu savo daržiuką, nes labai to pasikapstymo žemėje jau pasiilgau, bet mano mėtos, dar tikriausiai miegos :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Mėtų vazonėlį vakar namo kaip tik parsinešiau iš tokios netikėtos vietos kaip IKEA :)Rašau kumpį į pirkinių sąrašą :) Po pavasarinio daugiaryžio netruks ir šitie pavasariniai makaronai ant stalo garuoti!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. IKEA visada pilna paciu maloniausiu netiketumu; tik jau nebeprisimenu, kada paskutini karta ten buvau; artimiausia IKEA labai labai toli; jeigu nutarsi virti situs makaronus, man labai rupes suzinoti, ar patiko;

      Panaikinti
  7. Laukiu kada pas mieliausio mamą darže sudygs mėtos ir tada būtinai parsigabensiu vieną kokią vazonėlyje :) tik man jos labiau į mojito sueina, nei į rimtus patiekalus :]]

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Indre, mojito irgi neblogai!! jauciu, jeigu nedaug tureciau metu, as irgi linkciau link mojito, o ne link makaronu; bet laimei ko ko, o metu turiu pakankamai; uztenka ir makaronams, ir mojito, ir dar daug kam;

      Panaikinti