07 rugpjūčio, 2012

Penktas gimtadienis ir mėlynių tortas




Mūsų mažajam Juliui jau penkeri. Labai svarbus gimtadienis. Pirmiausiai todėl, kad už kelių savaičių Julius pradės lankyti mokyklą. 

Aš jaučiuosi gyvenanti lyg kokiame video žaidime:  laikas nuo laiko pereinama į kitą aukštesnį lygį, kuris paprastai yra sunkesnis, negu prieš tai buvęs. Pirmas žaidimo lygis vadinasi “Nerūpestingas viengungiškas gyvenimas”; ten viskas gana linksma ir paprasta. Antrame lygyje atsiranda boyfriend’as, ir tada padėtis šiek tiek susikomplikuoja, atsiranda visokių nenumatytų kliūčių, emocinių verpetų. Perėjus į dar aukštesnį lygį boyfriend’as tampa sutuoktiniu; žaidimo sąlygos dar pasunkėja. Po to atsiranda vaikas. Darbas. Sutuoktinis kuriam laikui išnyksta iš eterio. Tenka derinti vaiką ir darbą. Vaikas paauga, pradeda lankyti mokyklą. Į eterį sugrįžta sutuoktinis, ko pasekoje logiškai atsiranda antras vaikas. Namuose apsigyvena močiute. Šiame lygyje sudėtingumas jau toks, kad kartais norisi viską mesti ir pradėti žaisti iš naujo. Bet “RELOAD” mygtukas neveikia, ir nebelieka jokio pasirinkimo, tik stumtis į priekį. Gerai yra tai, kad bežaidžiant įgyjami tam tikri labai naudingi įgudžiai ir apsirūpinama visokiais ginklais, kurie padeda kovoti su priešais ir spręsti galvosūkius. Taip kad žaisti kartais būna netgi visai smagu.

Dabartinis mano žaidimo etapas: Julius pradeda lankyti mokyklą. Gyvenimas keisis iš pagrindų. Lengva nebus. Bet tam ir yra sugalvotas žaidimas, kad visada būtų pakankamai galimybių pasukti galvą ir pademonstruoti neeilinius sugebėjimus. 

Nepaisant visų nusimatančio naujo etapo sunkumų, penktasis gimtadienis yra didelė šventė, ir mes visi pasirūpinome, kad jis būtų tinkamai atšvęstas. 

Aušra 
















P.S. Dar prašau nepamirškite ir sudalyvaukite mėgstamiausio ir skaniausio recepto iš lietuviško blogo konkurse. Didelis AČIŪ visiems atsiuntusiems nuorodas į savo favoritus.








Mėlynių ir imbiero tortas

Receptas iš Poires Au Chocolat

Biskvitams:
250 g sviesto, kambario temperatūros
250 g cukraus
5 kiaušiniai
335 g miltų
2 šaukšteliai valgomosios sodos
100 g riebaus natūralaus jogurto
3 šaukštai pieno

Sirupui:
200 g cukraus
200 ml vandens
3 cm  šviežios imbiero šaknies

Įdarui:
500 g mėlynių, šaldytų arba šviežių
1 citrina
200 g cukraus
2 šaukštai vandens

Kremui:
150 g sviesto, kambario temperatūros
250 g cukraus pudros
300 g grietinėlės sūrio
200 g maskarponės
3 cm šviežios imbiero šaknies
20 ml vandens
30 g cukraus
Šviežių mėlynių papuošimui



Biskvitai:
Orkaitę įkaitinti iki 160oC.

Sviestu ištepti dvi apvalias 20 cm skersmens torto formas. Ant dugno patiesti iš sviestinio popierio iškirptą skritulį. Sviestu patepti popierių.

Mikseriu išsukti sviestą ir cukrų iki purumo. Po vieną dėti kiaušinius, kaskart vis gerai išmaišant. Mikserio greitį sumažinti iki minimumo. Įmaišyti jogurtą. Tiesiai į tešlą persijoti miltus ir sodą. Išmaišyti. Supilti pieną. Išmaišyti. Tešlą padalinti tarp dviejų paruoštų formų. Išlyginti viršų. Kepti maždaug 45 – 50 minučių, kol į biskvito centrą įkištas medinis dantų krapštukas liks sausas.

Iškeptus biskvitus trraukti iš orkaitės. Palikti formose, kol atvės. Apversti, nulupti popierių, vėl atversti. Aštriu peiliu nupjauti ploną suoksnį nuo biskvitų viršaus. Abu biskvitus perpjauti horizontaliai pusiau.


Sirupas:
Imbiero šaknį nulupti ir supjaustyti plonais griežinėliais. Nedideliame puodelyje užvirinti vandenį, cukrų ir imbiero griežinėlius. Nukelti nuo ugnies. Puodą uždengti, ir palikti, kad atvėstų.


Įdaras:
Nutarkuoti citrinos žievelę ir išspausti sultis. Žievelę, sultis ir  visus likusius ingredientus sudėti į nedidelį puodelį. Užvirinti, nukelti nuo ugnies ir palikti, kad atvėstų.


Kremas:
Imbiero  šaknį nulupti, supjaustyti plonais griežinėliais ir sudėti į nedidelį puodelį. Suberti cukrų, supilti vandenį ir užvirinti. Nukelti nuo ugnies, puodą uždengti ir palikti, kad atvėstų.

Mikseriu išsukti sviestą ir cukraus pudrą iki purumo. Sudėti grietinėlės sūrį ir maskarponę. Išsukti iki vientisos masės. Įmaišyti atvėsusį sirupą. Įdėti į šaldytuvą, kad sustingtų.


Torto konstravimas:

1. Ant lėkštės arba padėklo dėti pirmąjį biskvito sluoksnį. Sulaistyti sirupu.



2. Dalį kremo sukrėsti į konditerinį maišelį. Nukirpti maišelio kampą. Kremą išspauti ant sulaistyto biskvito – vieną kremo juostą aplink visą biskvito kraštą.



3. Ant biskvito vidurio tolygiai paskirstyti trečdalį uogų įdaro. Uždėti antrą biskvitą.


4. Toliau sloksniuoti likusius biskvitus ir įdarą.



5. Torto viršų ir šonus aptepti plonu kremo sluoksniu ir įkišti į šaldytuvą, kad sustingtų.

6. Tortą aptepti likusiu kremu. Puošti šviežiomis mėlynėmis.










Blueberry and Ginger Layer Cake

Recipe from Poires Au Chocolat

For cake layers:
250 g unsalted butter, at room temperature
250 g sugar
5 eggs
335 g flour
2 teaspoons baking powder
100 g plain whole milk yogurt
3 tablespoons milk

For ginger syrup:
200 g sugar
200 ml water
3 cm fresh ginger root

For blueberry compote:
500 g blueberries, fresh or frozen
1 lemon
200 g sugar
2 tablespoons water

For  ginger cream cheese icing:
150 g butter, at room temperature
400 g powdered sugar
300 g cream cheese
200 g mascarpone
3 cm fresh ginger root
20 ml water
30 g sugar
fresh blueberries


Cakes:
Preheat oven to 325oF. Butter two round 8” cake pans. Line bottoms with parchment. Butter the parchment.

Put the butter and sugar in a mixer and cream till very pale and fluffy. Add eggs one at a time, beating well between each addition. Fold in the yogurt. Sift the flours over the batter and fold in - when nearly done, add the milk. Spoon into pans  and bake for about 45-50 minutes until risen, golden and a skewer comes out dry. Leave to cool completely before removing from the pans. When cool, flip the cakes out of the pans, peel off the parchment, and then flip them back. With a sharp knife cut off a thin layer off the tops. Slice both cakes horizontally in half.


Syrup:
Peel ginger root and cut it into thin slices. Put sugar, water and ginger slices into a small sauce pan and heat gently till the sugar is dissolved. Remove from heat and leave to infuse and cool.


Compote:
Zest the lemon and squeeze out the juice. Put lemon zest, lemon juice and the rest of ingredients into a small saucepan and over a medium heat bring to the boil. Remove from heat and leave to cool.


Icing:
Peel the ginger root and cut it into thin slices,  then put in a small pan with the water and sugar. Bring to the boil. Remove from heat and  leave to cool.

Beat the butter and powdered sugar together. Add cream cheese and mascarpone. Beat until smooth. Pour in the concentrated ginger syrup and beat again to incorporate. Put into the fridge to firm slightly.

Assembling:
Place the first cake layer on a plate or a platter. Drizzle with ginger syrup.

Transfer some of the icing into a pastry bag. Cut off the corner of the bag, and pipe a line of icing around the whole outside perimeter of the cake. Spread one third of blueberry compote on the center. Place the next cake layer on top. Continue sandwiching with remaining layers, syrup, icing and compote.

Coat the top and the sides of the cake with a thin layer of icing. Place it into refrigerator to harden. Cover the cake with a thicker layer of icing. Decorate with fresh blueberries.

35 komentarai:

  1. labai labai faina:) o, kad man kas toki torta butu iskepes vaikysteje gimtadienio proga...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Puošyba - 100 balų!!!!! Gimtadienis, manau, taip pat :)Ir dar labai patiko Tavo pastebėjimas apie gyvenimo "žaidimo etapus" ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. "Žaidimo etapai" man irgi labai patiko, o tortas atrodo super gardžiai! Bet man iškilo senas klausimas, kuris neduoda ramybės... Visą laiką gakvojau, kad blueberries yra mėlynės, paskui sužinojau, kad šilauogės, o mėlynės bilberries, tada lyg ir viskas stojo į savo vietas - supratau, kodėl tas "mėlynių" skonis toks nemėlyniškas Amerikoj. Gal ir ne labai reikšmingas čia tas mano klausimas, bet nu negaliu išmesti iš galvos :))) tai mėlynės ar šilauogės blueberries? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, nezinau, kaip tiksliai vadinasi; tos melynes kur i sita torta sudetos, tai tokios melynos, o ant dezes parasyta "Blueberries"; todel as jas pavadinau melynem, bet gal jos visai ne melynes; o del skonio - tai ka as zinau; man skanu;

      Panaikinti
    2. kazkada as issaiskinau:
      melynes = Vaccinium myrtillus= bilberries = european blueberries
      silauoges = Vaccinium Cyanococcus = american blueberries.

      Cia gerai susisteminta:
      http://en.wikipedia.org/wiki/Vaccinium_myrtillus#Confusion_between_bilberries_and_American_blueberries

      Kaip pavadinsi, taip nepagadinsi, ypac kai kalba eina apie TOOOKI torta!

      Panaikinti
    3. Jura, supratau: "European blueberries" ne tas pats, kas "American blueberries"; tai cia ta pati tiesa galioja ne tik melynems, bet ir viskam kitam gyvenime :-));

      Panaikinti
  4. Iš nuotraukų matyti, jog uogos stambios, vadinasi tai tikrai šilauogės :) Ir man smalsu, ar toli nuo Lietuvos apskritai dar egzistuoja tos smulkiosios kvapniosios laukinės miško mėlynės, taip vadinamos "bilberry" ar "huckleberry"? Turbūt atpratinti uogauti žmonės jas visai pamiršo, nes visur, kur pažvelgsi, dominuoja žmonių stipriai sukultūrintos (tačiau tikrai ne mažiau puikios) šilauogės :)
    Puikus gimtadienis, kurio proga mama nusipelnė ne mažesnių sveikinimų, nei būsimasis mokinys (penkerių ir jau į mokslus?) :0)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra, aciu uz info ir uz komplimentus; o del uogu - tai yra cia ir laukiniu; laukines melynes(o gal silauoges) mes rinkom, kai gyvenom New Hampshire; dar zmones uogauja Idaho, Massachusetts, ir aisku Meine; Mes Dzukijoje rinkdavom tokias: http://www.alexandersblueberries.com/, ir jos buvo stambios kaip sratai;

      Panaikinti
  5. Ak, Aušra, apsidovanok perėjus etapą - tu tikrai to verta ;) ir kuo sunkesnis lygis, tuo didesnė turėtų būti pasitenkinimo ir pasididžiavimo savimi dovana (koks asmeninis "džiakpotas", o ne vien atlygis - džiaugsmas, kad "va, čia aš padariau, man / mums pavyko").
    Tortas labai smagiai uogiškai spuoguotas, bet man tai seilės tįsta pamačius tavo ledus... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vita - dekui tau uz supratima; del apdovanojimo, tai sunku, nes rezultatai daznai tokie neapciuopiami ir nepamatuojami; teigimu balu irgi niekas neskaiciuoja, todel praejus "etapa" nelabai yra ka kitiems parodyti; ai, tai pakanka vidinio pasitenkinimo; nereikia man medaliu; o del ledu - aciu! ledu buvo labai daug, o po baliaus liko labai mazai; tai reiskia patiko;

      Panaikinti
  6. Ausra - pas tave gaunasi puikus tortai, patinka man ju aukstis, puosyba ♥
    Dideliausi sveikinimai mazyliui ir mamai! Sekmes rugseji!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa - is tavo lupu tokie zodziai skamba kaip pats didziausias komplimentas; Aciu! ir aciu uz sveikinimus bei linkejimus;

      Panaikinti
  7. Nuostabus tortas... Labai patiko ir istorija apie zaidimo lygius kurie labai primena ir mano gyvenima. Tik namuose mociutes nera, tad zaidimo salygos pasunkeja, kai vaikas suserga, o tau butinai reikia eiti i darba. Ir mano antrajam kol kas 16 menesiu - puikus zaidimo lygis bandant tevu nervus, kai jie sako "negalima", o tu vis tiek darai...
    Didziausi sveikinimai Juliui ir mamai !

    P.S. Uzeik i mano blog'a ir gal atpazinsi kas tau parase :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra, tai aisku pazinau!!!!! nors veido niekur nesimato, ir ranku iskart pazinau; vajezau - 1000 metu! Sveikinu susilaukus mazylio! kaip labai labai smagu, kad parasei;
      http://madametrico.canalblog.com/ - JEGA!!!!

      Panaikinti
  8. O, zaidimo etapu aprasymui skiriu 10+ :) super, reik kur nors issisaugoti...
    Su gimtadieniu jubiliata!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveikinimai ir komplimentai minties raizgytojai :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki, Aušra...esu slapta Jūsų blog'o gerbėja. Visada smagu paskaitinėti bei pažiūrinėti nuostabias foto. Šis tortas mano skonio ne tik vidumi, bet ir puošyba- stilingai vaikiška, o gal vaikiškai stilinga? :) klausimukas- vėlevėlės ir raidelės iš ko pagamintos? Nu idėja superinė, laukia mano dvynukių gimtadienis, Jums leidus skolinuosi ją ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveika, Ilona; kaip malonu tureti gerbeja, nors ir slapta; aciu uz visus komplimentus; veleveles padariau is popieriaus, paprasto rasomo (bet koks nors kitoks irgi tiks): padariau dvigubas mazdaug 2,5 - 3 cm plocio popieriaus juostas, paskui jas sukarpiau i veleveles, po to tas veleveles pakabinau ant siulo, o kad jos nejudetu ir kabotu vienoje vietoje, as dar ant siulo uzlasinau kliju; siula uzvyniojau ant mediniu iesmeliu; o raides - tai lipdukai; bet ir ranka uzrasyti galima raides; arba per koki nors trafareta; sekmes kepant torta ir linksmo dvynuku gimtadienio! turetu buti dvigubai smagiau;

      Panaikinti
    2. ačiū už atsakymą. Mama kepa tortą, o merginos gamina vėlevėles :)O žinot, Jūsų vėliavos kaip valgomos atrodo, dėl to ir užklausiau :)

      Panaikinti
    3. o kitoj pus4j lietuviskai buvo, ar Julius jau nutautejes

      Panaikinti
    4. Julius amerikietis, tai todel sveikinima jo gimtaja kalba pataikiau; lyg ir nenutautejes dar;

      Panaikinti
  11. Koks gražus tortas, nesupranu, kaip aš jį tik dabar pastebėjau. Linksmi tavo samprotavimai apie šeimyninį gyvenimą :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Norejau paklausti, o kur 4-tas biskvitas? Is aprasymo pradzioje supratau, kad abu biskvitus reikia padalinti perpus, gaunasi keturi vnt. Torto konstravime tik 3 nurodyti.
    Ir dar - ar biskvitu virsu nupjauti tam, kad geriau susigertu idaras?
    Aciu. Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, recepte 4 biskvito sluoksniai; as apsiribojau 3-mis; as itariu, kad as kepiau 3 atskirus biskvitus (tiksliai nebeprisimenu); Emos recepte parasyta "pjauti per puse", todel ir as parasiau "pjauti per puse"; biskvitu virsu reikia nupjauti, kad pavirsius butu lygus; jeigu biskvitai iskepe buna lygus, ne issipute, tai galima ir nepjauti virsaus;

      Panaikinti
    2. Na mano biskvitai tikrai issipute, tai reikejo nupjauti nemazai to gerio, tikrai reik isigyti tas geresnes kepimo formas. Jau paskaiciau kituose komentaruose, jog svarbu, kad forma butu padaryta is sunkios medziagos, pvz aliuminio. Bet o kaip tada su tom silikoninem formom, ar jos tada netinka biskvitams kepti? Nes man visai patiko tas silikonas (pas sese pabandziau), toks lankstus, bet gal aliuminio geriau?
      Del torto, tai visai gerai su juo sekesi :) Reikejo tik nupjauti biskvitu virsu. Naudojau saldytas uogas, tai idaras gavosi labai vandeningas, del to nusidaze biskvito sluoksniai, jie tapo tokie tamsaus rasalo spalvos. Kita karta pirma atsikratyciau tuo skysciaus perteklium uogose, o tada jau jas virciau.
      Bet turbut as vis delto esu sokolado fane, tai su uogom man kazkaip nelabai ir sekasi :)
      Ks.

      Panaikinti
    3. Ksenija, su silikoninem formom mano patirtis labai menka; as turiu tik mazas formeles keksiukams; jomis esu labai patenkinta, bet va del to, kaip didesni biskvitai kepa silikone, neturiu jokios nuomones; biskvitams as tau patarciau pirkti apvalia metaline forma; ne teflonine, bet stora aliumine arba aliuminiu dengta plienine; tipo tokia (arba kazkas panasaus):
      http://www.williams-sonoma.com/products/usa-pan-traditional-finish-round-cake-pan/?pkey=ccake-pans&cm_src=cake-pans||NoFacet-_-NoFacet-_--_-
      arba jeigu nori universalesnes, tai gali paieskoti geros aliuminio formos nusiimanciais krastais, bet irgi reikia, kad butu storo metalo, geriausiai sviesios spalvos, stabili, nesiklaipanti, ir jokiu budu ne juoda; kazkas tokio bus pats tas: http://www.fatdaddios.com/catalog/springform-1

      Panaikinti
    4. Pagaliau galiu ramiai prisesti ir atsidaryti nuorodas. Mmm, man ta forma su nusiimanciais krastais labai patiko, atrodo tokia patikima. Ir kaip idomu del tos juodos spalvos, kad reikia jos vengti. O mano formos kaip tik ir yra juodos, turbut is to paties teflono. Aciu uz informacija ir nuorodas!!
      Ks.

      Panaikinti
    5. Ksenija, as Fat Daddios forma labia patenkinta; niekas niekada neisbega, krastai labai lengvai nusiima, biskvitai iskepa graziai, ir dar forma labai lengvai plaunasi; zodziu, rekomenduoju; o del sviesaus metalo formu - mano manymu jose viskas daug graziau iskepa; tas pats galioja ir kepimo skardoms; storos aliumines man daug labiau patinka negu liaunos ir tamsios;

      Panaikinti