25 sausio, 2013

Šokoladinis pyragas su granatais





Prieš kepdama pyragą aš visada bandau surasti gerą progą. Aišku, be progos irgi galima, bet kai yra proga, tada dažniausiai nusimato daugiau valgytojų ir yra didesnė tikimybė, kad pyragas bus suvartotas, o ne prapuls.

Proga šitam pyragui – kelionė, primiausia į svečius pas mano sesę Liną, paskui pas vieną senai matytą draugę, ir galiausiai - į Filadelfijos mašinų parodą.

Pas sesę buvo smagu, labai šilta, ir vis dar labai kalėdiška: jos svetainėje dar tebestovi lubas remianti eglė, pilnai papuošta ir su degančiomis lemputėmis. Mes su Julium eidami miegot dar naiviai tikėjomės, kad naktį ateis Kalėdų Senis. Senis, deja, neatėjo. Tikriausiai ne todėl, kad Kalėdos buvo beveik prieš mėnesį, o todėl kad kieme buvo netoli +20oC. Senis matyt bijojo gauti karščio smūgį.

Pas draugę buvo dar smagiau. Jos naujame bute buvau pirmą kartą ir įėjusi iškart netekau žado – moteriškė gyvena 22-ame aukšte, o pro stiklinę jos buto sieną atsiveria visos Filadelfijos panorama, su visais dangoraižiais, oro uostu, Amtrak, rotuše, Fairmount parku, Rodin muziejumi ir taip toliau. Aš tokio vaizdo kaip gyva nebuvau mačiusi.
Mašinų parodoje, kaip ir tikėtasi, visiems labai patiko, ir mažiems, ir dedeliems. Pasirodo, gražių dalykų esama ne tik kepinių knygose ir kulinariniuose bloguose, bet ir metalo pilnuose parodų rūmuose. Ir dar supratau, kad odinės naujos mašinos sėdynės kvepia nei kiek ne prasčiau, negu tirpstantis šokoladas, tarkuojama apelsino žievelė arba PAMA granatų likeris.
















 












 




O kas dėl pyrago – jis buvo labai labai skanus. Tikrai skanus. Bet nežinia kodėl vežiojom mes jį kelias dienas iš vietos į vietą, iš vienų namų į kitus, nešiojom jį nuo vieno stalo ant kito, o jo kaip yra, taip yra. Toks nepabaigiamas buvo tas pyragas. Gal todėl, kad jis iš tiesų yra labai sotus, ir siauručio trikampėlio pilnai pakanka. Bet aš įtaru, kad šito pyrago nesuvartojimo paslaptis buvo ta, jog visoms jį ragavusioms damoms labai rūpėjo kūno linijos. Todėl ir mylavom mes ši puikių pyragėlį ištisas tris dienas.

Ačiū, kad skaitėte.

Aušra






























Šokoladinis pyragas su granatais

 


Padas:
1 3/4 stiklinės* (260 g) miltų
100 g sviesto, šalto, supjaustyto gabalėliais
1/4 stiklinės cukraus
1 kiaušinio trynys
tarkuota 1 apelsino žievelė
1 šaukštas migdolų esencijos
1-2 šaukštai vandens

*1 stiklinė = 236 ml


Visus ingredientus sudėti į virtuvinį kombainą ir sukti, kol susiformuos tešla.

Tešlą iškratyti ant sauso paviršiaus, suspausti į storą diską, įsukti į maistinę plėvelę ir dėti į šaldytuvą, mažiausiai pusvalandžiui, arba ilgiau.

Orkaitę įkaitinti iki 220oC.

Atšalusią tešlą ištraukti iš šaldytuvo, iškočioti tarp dviejų sviestinio popieriaus arba maistinės plėvelės lakštų ir įkloti į apvalią 23 cm skersmens pyrago formą išsiimančiu dugnu. Tešlą trijose –keturiose vietose subadyti šakute. Į formą įkloti sviestinio popieriaus lakštą ir pripilti sausų pupelių. Kepti maždaug 15 – 18 minučių, kol pyrago kraštai lengvai paruduos. Traukti iš orkaitės. Išimti popierių ir pupeles. Kepti dar 2 – 3 minutes. Traukti iš orkaitės ir palikti skardoje, kad atvėstų.



Įdaras:
350 g tamsaus šokolado, susmulkinto
1 1/4 stiklinės riebios grietinėlės
30 g sviesto
2 šaukštai PAMA granatų likerio

Smulkintą šokoladą suberti į karščiui atsparų dubenį.

Nedideliame puodelyje užvirinti grietinėlę ir sviestą. Nukelti nuo ugnies. Karštą grietinėlę supilti į dubenį su šokoladu. Palikti 1 – 2 minutes, kad šokoladas aptirpų. Atsargiai išmaišyti iki vientisos masės. Supilti likerį ir vėl gerai išmaišyti.

Įdarą supilti ant iškepto pyrago pado, palikti 10 – 15 minučių, kad šiek tiek atvėstų, viršų apibarstyti granatų sėklomis ir skaldytais migdolais. Palikti,kad pilnai sustingtų, maždaug 1 – 2 valandas. Pyragas yra skaniausias kambario temperatūros.








Chocolate Pomegranate Tart


Crust:
1 3/4 cups flour (6 oz/260 g)
7 tablespoons butter, cold and cut into pieces
1/4 cup sugar
1 egg yolk
grated orange zest  from 1 orange

1 tablespoon almond extract
1-2 tablespoons water


 Combine the ingredients in a food processor and pulse just until a dough begins to form.



Remove the pastry dough from the food processor, form it into a thick disc, wrap with plastic wrap and chill for at least 30 minutes or longer.



Preheat the oven to 425oF.


Roll out the pastry crust between two sheets of parchment or plastic wrap. Lay the dough into a round 9” tart pan with removable bottom. Prick the bottom of the crust 3 – 4 times with a fork.  Line the pastry with parchment paper and weigh down with dry beans. Bake for 15-18 minutes, until the pastry looks golden. Remove parchment and beans. Bake for another 2 – 3 minutes, until the bottom of the crust looks golden. Remove from the oven and let cool in the pan


Filling:

12 oz. dark chocolate, chopped
1 1/4 cup heavy cream
2 tablespoons butter
2 tablespoons PAMA pomegranate liquor

Place chocolate in a heat-proof bowl and set aside.



In a saucepan, combine heavy cream and butter.  Bring to a boil.  Remove from heat. Pour the hot cream onto the prepared chocolate.  Let sit for 1 - 2 minutes, then stir gently until smooth.  Stir in the pomegranate liquor.

Pour the filling into the prepared tart crust. Let set for about 10 -15 minutes. Sprinkle the top with pomegranate seeds and slivered almonds. Let cool completely, about 1-2 hours. Serve at room temperature.




7 komentarai:

  1. Reikia man ateičiai patarimo, kaip perpjauti šokoladinį sluoksnį ir neiššokoladuojant tešlos sluoksnio? :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Zivile, pasildyk peili po kranu su karstu vandeniu, gerai nusausink ir iskart pjauk;

      Panaikinti
  2. Grožis. Ne kitaip.

    Pernai aš irgi šlaisčiausi po automobilių mugę. Tai kvapai, kaip kvapai (teisingai Tu apibūdinai, kad neprastesni nei geriausieji iš virtuvės), bet man paliko didelį įspūdį, kaip tie burzgiantys padarai pateikti, kokių imtasi triukų spalvoms ir linijoms paryškinti. Trumpiau tariant, buvo gražu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta, ir man buvo grazu; kai kurie automobiliai atrodo kaip meno kuriniai;

      Panaikinti
  3. Klausimas ne is temos...savaitgali turejau proga ir kepiau eklerus pagal Buchon recepta.Man neatitiko proporcijos ekleru skaiciaus ir kremo. Kremo gavosi geroookai per daug. Kaip galvoji ar as kremo per mazai ipurskiau, ar eklerus ar kt. priezastys. Dar viena problema,kurios neturejau kita recepta naudodama: orkaiteje buvo graziausiai isipute, o kai isemiau tai kai kurie, ne visi, subliusko. Kai taip atsitiko tai paskutini etapa palikau orkaiteje atvesti. Gavosi. Koki numeri zvaigzdutes antgalio naudojai? Aciu uz pagalba.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, Bouchon knygoje eklerai ir kremas yra du atskiri receptai; prie ekleru yra parasyta, kiek reikes kremo, todel gaminti tenka atitinkamai; mano surasytame recepte visi kiekiai suderinti: kremo buvo kaip tik, nei per daug, nei per mazai;

      Del ekleru sukritimo - taip atsitiko, nes jie matyt nepakankamai isdziuvo viduje; priezastys galejo buti kelios: per didelius padarei, arba gal per trumpai kepei; juos reikia kepti, kad jie kaip reikiant paruduotu; ir as stengiuosi juos daryti nelabai didelius; jeigu norisi didesniu ekleru, tai patarciau daryti ilgesnius pailgus, o ne didziulius apvalius;

      Del antgaliu - as naudoju Wilton antgalius; ekleru tesla isspaudziau su French Star (4B), o krema - su Open Star (1M):

      http://www.wilton.com/store/site/product.cfm?sku=pg_openstartips
      http://www.wilton.com/technique/1M-Swirl

      Panaikinti