15 vasario, 2013

Kepta višta su mandarinais, pankoliu ir anyžine degtine










Anyžinė degtinė Arak man visada asocijuojasi su vienu ir tuo pačiu siužetu: Sukilėlių gatvė, Medicinos Akademijos bendrabutis, orkaitėje kepta višta su za’atar, palubėje kabantis tirštokas cigarečių dūmų debesėlis, kasetinis magnetofonas paleistas ant viso garso, tranki rytietiška muzika, tiršta juoda kava ir mažos stiklinaitės balto arako.



















Bevartydama JERUSALEM knygą užmačiau keptos vištos su araku receptą: du geri dalykai (kepta višta ir arak) viename. Nors vištos su anyžine degtine niekada nekepiau, žinojau, kad blogai nebus. Tiesiog širdis jautė. Na o dėl paties recepto – tai man čia buvo tikra kelionė laike, down the memory lane, kaip sakoma. Už tokius momentus aš ir myliu JERUSALEM.

Būtinai iškepkit šitą vištą. Labai rekomenduoju.

Aušra














Orkaitėje kepta višta su madarinais, 
pankoliu ir anyžine degtine



7 šaukštai arako (arba kitos anyžinės degtinės: Pernod, Ouzo, kt.)
1/4 stiklinės alyvuogių aliejaus
3 šaukštai šviežiai išspaustų apelsinų sulčių
3 šaukštai šviežiai išspaustų citrinų sulčių
2 šaukštai grūdėtų garstyčių
3 šaukštai rudojo cukraus
1 šaukštai šviežių čiobrelių lapelių, šiek tiek pasmulkintų
2 1/2 šaukšteliai pankolio sėklų
2 1/2 šaukšteliai rupios druskos
1 1/2 šaukštelio šviežiai sumaltų juodųjų pipirų
2 pankolio gumbai
1 višta (maždaug 1,2 - 1,5 kg) arba 1,2 – 1,5 kg vištos šlaunelių su kaulais ir oda
3 - 4 madarinai su odele
1 galvutė česnako
1/4 stiklinės* balto vyno
Saujelė šviežių petražolių lapelių.

*1 stiklinė = 236 ml


Pankolio sėklas paskleisti ant rankšluostėlio ir šiek tiek paskaldyti mėsos muštuku.

Pankolio gumbus perpjauti išilgai pusiau, kiekvieną puselę supjaustyti į ketvirčius.

Vištą supjaustyti į 8 gabalėlius: 2 šlaunelės, 2 blauzdelės, 2 sparneliai, 2 gabalėliai krūtinėlės.

Mandarinus supjaustyti skersai 5 mm storio griežinėliais.

Nulupti česnaką ir stambiai sukapoti. Stambiai sukapoti petražolių lapelius.

Dedeliame dubenyje sumaišyti pirmus 10 ingredientų. Sudėti vištieną, pankolio gabalėlius, mandarinų griežinėlius , suberti česnaką. Viską gerai išmaišyti rankomis. Uždenkti ir palikti šaltai kelioms valandoms, kad pasimarinuotų.

Orkaitę įkaitinti iki 245oC. Vištienos gabalėlius sudėti į didelį keptuvą, oda į viršų. Į keptuvą taip pat sudėti pankolį, mandarinus, viską paskleisti vienu sluoskniu, užpilti marinatu. Kepti maždaug 45 minutes, kol iškeps vištiena. Traukti iš orkaitės. Vištieną ir daržoves perdėti įdidelę gilią lėkštę. Laikyti šiltai.

Keptuvą paversti, nuo jame susikaupusio skysčio nugriebti didžiąją dalį riebalų. Į keptuvą supilti vyną. Saukštu arba mentele nuo dugno nugramdyti prilipusius mėsos ir prieskonių gabalėlius, viską pakaitinti ant vidutinio karštumo ugnies, kol liks mažaug 1/3 stiklinės skysčio. Nukelti nuo ugnies. Skysčiu apšlakstyti vištieną ir daržoves, apibarstyti smulkintomis petražolėmis ir iškart nešti į stalą.











Roasted chicken with tangerines, fennel and arak



7 Tablespoons arak (can substitute with Pernod, Ouzo or just about any anise vodka)
1/4 cup olive oil
3 tablespoons fresh orange juice
3 tablespoons fresh lemon juice
2 tablespoons whole grain mustard
3 tablespoons brown sugar
1 tablespoons fresh thyme leaves, stems removed and roughly chopped
2 1/2 teaspoons whole fennel seeds. lightly crushed
2 1/2 teaspoons kosher salt
1 1/2 teaspoons freshly ground black pepper
2 fennel bulbs, trimmed and cut into 8 wedges
1 chicken (about 3 pounds) cut into 8 pieces or 3 pounds skin-on, bone-in chicken thighs
3 - 4 tangerines, cut into 1/4" wedges with skin on
1 head of garlic, cloves separated, peeled and roughly chopped
1/4 cup dry white wine
Handful of fresh parsley, roughly chopped



Combine first 10 ingredients in a bowl large enough to also accomodate the chicken, fennel and citrus.

Add the fennel, chicken, citrus and garlic to the marinade. Toss thoroughly with your hands so all ingredients are coated in marinade. Cover and refrigerate a few hours.

Heat oven to 475oF. Place chicken pieces skin-side up on a roasting pan. Arrange the vegetables and fruit between the chicken so everything is in a single layer. Pour remaining marinade over chicken, vegetables and citrus. Roast for about 35 minutes until chicken is cooked through.

Remove the chicken, vegetables and citrus from the roasting pan and arrange on a serving platter. Cover and keep warm.

Tilt the roasting pan so that all the fat collects in one corner. Skim off excess fat with a small ladle. Put the roasting pan on the stove top and turn on to medium heat. When pan is hot, deglaze with 1/4 cup white wine. Stir and scrape to get all the tasty bits off the bottom of the roasting pan. Pour the pan juices into small pan and cook on medium high to reduce. When sauce measures about 1/3 cup remove from heat and pour over chicken, veggies and citrus. Garnish with chopped parsley and serve.

16 komentarų:

  1. turiu pora klausimeliu, ar tikrai tiek daug laipsniu reikia kepimui( kiek esu kepusi daugiau 200 nenaudojau) ir ar jauciasi anyziai( as ju skoni nepaprastai megstu). aciu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma - del temperaturos: per karsta nebuvo; del anyziu - tai nelabai man aisku, ka turi omeny sakydama "ar jauciasi anyziai?"; jauciasi svelnus saldokas pankolio skonis (kaip pankolio gumbu, zinai?), bet nieko panazaus i anyzinius ledinukus arba licorice candy, jeigu butent ta skoni turejai omeny; vienzo, visumoje - Vidurzemio Juros pakrantes virtuves skoniai: pankoliai, citrusiniai, daug cesnako, nezinau kaip geriau benupasakoti;

      Panaikinti
  2. labai puikiai nupasakojai skoni, ta ir norejau suzinoti, ka gi beliks paieskoti Lietuvos prekybcentriuose pankolio, seile tysta beziurint i nuotraukas:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, tai sekmes tau ieskant pankoliu; jeigu nutarsi pagaminti, parasyk, kaip ten su tais skoniais: ar patiko, ar ne;

      Panaikinti
  3. Jūsų receptai iš lietuvių kalbarašančių tinklaraštininkų išsiskiria subtilumu ir tikrai išskirtiniai...na tikrai kažkas kitokio, kvepia Prancūzija, rafinuotumu ir išlavintu skoniu...malonu pas Jus ir lankytis, estetika visame kame žavi!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inga, aciu Jums labai uz tokius grazius zodzius; Jus tikriausiai net neisivaizduojat, kaip man malonu zinoti, kad kazkam idomu ir malonu skaityti; man sitas blogas labai daug reiskia; pradejusi rasyti net neisivaizdavau, kad sitaip atsitiks; dabar pasidare taip, kad blogas patapo kaip dalis manes; todel skaityti tokius atiliepimus man - kaip balzamas; tiesiog labai labai Jums aciu;

      Panaikinti
  4. nuotraukos labai grazios :), bet sio recepto tikriausiai nebandysiu,nes nemegstu nei pankolio,nei dar kazko kas turi anyziaus skoni :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pasirodo, gana nemazai zmoniu nemegsta pankolio; Hmmmmmmmmmm; o as visai ji megstu; ir zalia salotose, ir kepta; kaip idomu;

      Panaikinti
  5. Šiandien pietums gaminau!
    Nemėgstu anyžinės degtinės (beje naudojau turkiškąja rake, nes jokių minėtų neturėjau ir nesu ragavus. Namiškiai bandė prieštaraut, ką aš čia pilu, nes šito gėrimėlio nemėgsta :)
    Gavos skanu! Dėkui už pasidalintą idėją :)
    Biškutį pakoregavau, kaitindama padažą norėjosi man jo tirštesnio, kad apliptų vištieną, tai įdėjau šaukštelį krakmolo.
    Labai skanu buvo!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, aciu, kad ryzotes isbandyti ir kad nepatingejote pakomentuoti; labai smagu, kad patiko, ir kad seima neiskritikavo; liuks!

      Panaikinti
  6. Dabar isbandysiu. O aliejaus reikia 1/4sauksto ar nuo kokio turio skaiciuoti? Aciu.
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ksenija, pataisiau; aciu; nuo zioplumo vaistu nera;

      Panaikinti
    2. Sikart pamarinavau su saukstu aliejaus, bet gal esmes tai nekeicia. O su dangciu ar be orkaiteje kepti, ar tai irgi neesminis?
      Ks.

      Panaikinti
    3. Jau iskepta ir suvalgyta :) Ech, niu ka as zinau... Gal musu seima labiau linkusi prie ugningesniu skoniu, pvz tailandieciu virtuves. Taip graziai viskas recepte aprasyta ir nuotraukos kaip visada labai viliojancios. Tik to ypatingo skonio as nepajutau. Gal nesu pakankamai susipazinus su to regiono virtuve, o gal siaip receptoriai ne tokie islavinti. Mesyte gavosi tikrai minkstute, bet tik tiek man ir pavyko. Minksta man ji gaunasi ir iprastai marinuojant (iprastai pas mus skaitosi su kmynais, cesnaku ir aliejum). Tuomet atrodo, tai kam deti visus tuos papildomus ingredientus, jei rezultate vis tiek gaunasi kaip ir tas pats. Bent jau man taip sikart gavosi. Is komentaru maciau, kad kazkam pavyko pajusti visus tuos prieskonius ir aromatus, tai visai tada ir dziugu. O as visada galiu pabandyti dar karta arba isbandyti koki nauja recepta :)
      Ks.

      Panaikinti
    4. Ksenija, aciu, kad pasidalinai; todel, matyt, ir yra posakis - del skonio nesigincyjima; mums labia patiko; sitaip kepiau jau kelis kartus; taip, skoniai cia svelnus, nes nieko astraus ingredientu sarase gi nera; bet garstycios, citrusiniai ir saldus anyzinis padazas su kepta vistiena man oi kaip patiko;

      Panaikinti