01 vasario, 2013

Šokoladinis keksas su Toblerone šokoladukais





Ar žinot tokį posakį apie maistą : “Tik parūko” ?

Mano mama šią frazę labai mėgsta vartoti tais atvejais, kai maistas akimirksniu dingsta iš lėkštės arba nuo stalo.

Šitas posakis labai tiktų šiam keksui, nes praeitą savaitę jam būtent taip ir nutiko – keksas tik parūko. Aš jį nešiau į Jono mokyklos orkestro vakaronę. Keksas ant padėklo gyvavo lygiai 7,5 minutes.

Gero jums savaitgalio.

Aušra


















Šokoladinis keksas

Café Fernando receptas
 
Keksas: 
2 1/2 stiklinės* miltų
1/4 stiklinės kakavos miltelių
1 šaukštelis valgomosios sodos
3/4 šaukštelio druskos
1/2 stiklinės kefyro
1/2 stiklinės riebios grietinėlės
200 g Toblerone šokoladukų, susmulkintų
225 g sviesto, plius skardos patepimui
1 1/4 stiklinės cukraus
4 kiaušiniai + 1 kiaušinio baltymas
1 šaukštelis vanilės esencijos



*1 stiklinė = 236 ml


Orkaitę įkaitinti iki 170oC. 

Apvalios tuščiavidurės 3 L talpos kekso formos vidų ištepti sviestu.

Į dide dubenį kartu persijoti miltus, kakavą, sodą ir druską. 

Nedideliame puodelyje užvirinti grietinėlę. Smulkintą šokoladą suberti į dubenį; ant šokolado supilti karštą grietinėlę; gerai išmaišyti iki vientisos masės. Supilti kefyrą, išmaišyti ir įstatyti į šaldytuvą, kad greičiau atvėstų iki kambario temperatūros. 

Sviestą ir cukrų išsukti iki purumo. Sudėti kiaušinius ir kiaušinio baltymą, viską gerai išmaišyti. Supilti vanilę ir vėl išmaišyti. 

Pamažu sukant, į tešlą per tris kartus suberti sausus ingredientus, pakaitomis su šokolado-kefyro mišiniu, pradedant ir užbaigiant sausais ingredientais. 

Tešlą supilti į paruoštą formą. Kepti maždaug 55 – 60 minučių, kol medinis iešmelis, įsmeigtas į pyrago vidurį, liks sausas. Keksą atvėsinti formoje, apversti ant lėkštės arba padėklo. Paruošti šokoladinį glajų.





Glajus: 
125 g tamsaus šokolado, susmulkinto
1/2 stiklinės riebios grietinėlės
2 šaukštai sviesto
2 šaukštai kukurūzų (arba gliukozės) sirupo

Nedideliame puodelyje užvirinti grietinėlę.

Į dubenį suberti smulkintą šokoladą, sudėti sviestą ir sirupą. Supilti karštą giretinėlę ir išmaišyti iki vientisos masės. Palikti, kad glajus šiek tiek sutirštėtų. Pilti ant atvėsusio kekso. Pjaustyti riekelėmis ir tiekti į stalą. 

 







Chocolate Bundt Cake

Recipe from Café Fernando

Cake:
2 1/2 cups flour
1/4 cup cocoa
1 teaspoon baking soda
3/4 teaspoon salt
1/2 cup buttermilk
1/2 cup heavy cream
7 ounces Toblerone milk chocolate (or bittersweet), chopped
8 ounces butter, plus more for pan
1 1/4 cups sugar
4 eggs + 1 egg white
1 teaspoon vanilla extract

Preheat your oven to 325oF (170oC).

Butter a 14-cup Bundt cake pan and set aside.

Sift flour, cocoa, baking soda and salt into a large mixing bowl. Whisk and set aside.

In a small saucepan, bring cream to a boil. Place chopped chocolate in a small bowl and pour hot cream over the chopped chocolate. Stir until smooth and creamy. Add buttermilk and place in the refrigerator until cool (room temperature is enough).

Cream butter and sugar with a mixer until fluffy.

Add the eggs and the egg white and beat until combined.

Stir in vanilla extract.

On low speed, add the flour mixture in three equal amounts alternating with the chocolate batter, ending with flour.

Pour the batter into the Bundt pan and bake for 55-60 minutes, or until a wooden skewer inserted in the center comes out clean. Let cool in pan, invert onto a serving plate and start preparing the chocolate ganache glaze.



Glaze:
4.5 ounces bittersweet chocolate, chopped
1/2 cup heavy cream
2 tablespoons butter
2 tablespoons light corn syrup

In a small saucepan, bring cream to a boil.

Place chopped chocolate, butter and corn syrup in a small bowl and pour hot cream over the chopped chocolate.

Stir until smooth and creamy in texture. Let stand, stirring occasionally until slightly thickened. Pour over the cooled cake, slice and serve.






36 komentarai:

  1. Šio kekso vaizdelis traukia kaip magnetas :), būtinai mėginsiu. Labai patiko ir Jūsų skelbtas keksas su obuolių tyre, kurį dažnai kepiau rudenį, superinis!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rita, valio! kaip man smagu, kad obuolinis patiko; as itariu, kad sitas irgi patiks; butinai ismegink; o paskui papasakok, kas ir kaip;

      Panaikinti
  2. Tobulai suraikytas Toblerone keksas. Nerealu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Ruta; peilis buvo astrus, o keksas minstas. stai taip ir gavosi; neslepsiu - man irgi patiko;

      Panaikinti
    2. Turėtum nufotografuoti nepriekaištingo pjaustymo pradžiamokslį pagal Aušrą ;)

      Panaikinti
  3. Mano vyras vienas visą suvalgytų :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. http://tv.lrytas.lt/?id=13594520931359162999 aš tai jį prilupčiau , tu pirma šį tortą mum parodei :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Baik tu, Zivile; taigi cia Cenk ideja ir receptas, o ne mano; o siaip tai as manau, kad yra labai faina, kad tas tortas isplauke net i TV; nors negaliu 100% garantuoti, kad is mano blogo jis atkeliavo, nes daug kas ta torta yra kepes ir apie ji rases; bet as visgi itariu, kad tas biciukas visgi ideja nusiziurejo is vaiku ir vaniles; ir vien tokio itarimo man pakanka, kad jausciausi ZIAURIAI pasikelus; tai va; aciu uz info; man jau kelios draugaites suskubo apie tai pranesti;

      Panaikinti
  5. Atsakymai
    1. Eugenija, as irgi taip sakau - butinai!

      Panaikinti
    2. isbandyta :) gavosi nuostabaus skonio keksas, tik as jau nebepyliau glajaus ant virsaus,ir be jo buvo labai skanu :)

      Panaikinti
    3. Eugenija - Valio! glajus, zinok, reikalo nepagadintu; kta karta bandyk su glajum; aciu, kad iskepei ir kad pasipasakojai;

      Panaikinti
  6. Superinis, forma tobula! Tikiu, kad ir skonis toks pat :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Monika, forma tikrai labai gerai; negaliu as ja atsidziaugti; skonis irgi netoli tobulo;

      Panaikinti
  7. Atrodo tobulai! Ypač tas nutįsęs glajus... Tik tektų pirkti dar vieną šokoladą valgymui, kol gaminsiu - sunku atsispirti šiam skanėstui :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Aciu, Indre; skonis, zinok, irgi nieko; sokoladukus tai pirk tris, nes keksui reikes 2-ju (nebent tu naudosi ta giganta, kur Amsterdamo oro uoste kazkadais pardavinejo);

      Panaikinti
    2. Visai jie ten ne gigantai - porai dienų užsiėmimas ir tiek :D

      Panaikinti
    3. Indre, pora dienu, arba vienas labai ilgas skrydis;

      Panaikinti
  8. Keksas šlapias ar daugiau į sausumo pusę? Džiaugiuosi, kad pas mane šaly Toblerone šokoladų nereikia kažkur oro uostuose ieškoti. O gal ir Lietuvoje jau įsigyti galima?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Agurkeli, keksas tikrai ne slapias; nebent pakistum ji kuri laika po kranu; tada aisku butu slapias; bet jeigu po kranu nekisi. tai tada ne slapias; keksas dregnas, saldus, sokoladinis; labai gerai pjaustosi; netrupa; mano galva tai yra visai netgi neblogas keksas; nors ir ne slapias; o del Toblerone sokoladuku - ju Lietuvoje tikrai yra ir seniai seniai ju buvo; pries 15 metu ju Lietuvoje buvo; o gal dar ir anksciau; kai uzisminiau apie oro uosta, tai galvoje turejau tuos Toblerone kurie sveria po 1,5 kg; nezinau, ar tokiu Lietuvoje yra pirkti; JAV tokiu nemaciau; vienintele vieta, kur tokius milziniskus toblerone maciau (ir, beje, ne karta ir ne du pirkau) buvo Amsterdamo oro uostas;

      Panaikinti
  9. Labai puikiai keksas atrodo. Įtraukiamas į mano būsimų šokoladinių pyragų sąrašą (vakar kaip tik kepiau kitą, pagal kito tinklalapio receptą. Labai šokoladinį su namų gamybos šokoladu). O ar "Tablerond" šiuo atveju kažkuo labai labai ypatingi ir kitoks šokoladas keksui netiktų? Aš nieko prieš "Teblrond", ir Lietuvoje jų tikrai yra, tik šiaip domiuosi. Ir kokį šokolada dėjote - pienišką ar juodąjį?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Atsiprašau, "Tablerone".

      Panaikinti
    2. Arvena, Toblerone pakeisti kitu sokoladu nebandziau; manau kad tiks ir kiti; kodel gi ne; as kepiau ir su pienisku, ir su tamsiu; abu isejo vienodai gerai;

      Panaikinti
  10. Aciu Ausra uz naujus ikvepimus:kepti ir iamzinti fotografojomis!
    Mano klausimas apie miltus. Jei recepte neakcentuoji spec.rusies tai visuomet naudoji All Purpose, Unbleached? Ir kokios firmos? Tu turi daug daugiau patirties tai tikriausiai esi isbadzius visokiu. As taip pat daugumoje prekinuose Wegmane.Kai kepu naudoju Wegmano Generic Brand. Aciu! Sekmes! (pas tave ten siaureje tikriausiai TIKRA ziema:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana, miltai visada All Purpose Unbleached (isskyrus kelis retus atvejus, bet tada parasau, kokie miltai); miltus perku pigiausius, Wegmans Brand, $0.99/5 lb;

      Panaikinti
  11. Beveik vidurnaktis... Jau baveik snaudziau, bet pamaciau tavo keksa ir miegas pradingo... O gal vis tik eisiu miegoti ir pabandysiu sapnuoti, kad valgau toki nuostabu keksa. Ziurint tavo nuotraukas, atrodo, net junti ta kekso kvapa... Tikrai nuostabu...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ausra, saldziu tau sapnu! lacu, kad uzsuki paskaityti ir kad nepatingi parasyti; ir uz pagyrimus didelis aciu!

      Panaikinti
  12. Na ir absurdas, rašau blogą, o čia užmetęs akį pas tavę.. Vėl užsimaniau valgyti, vėl užsimaniau spjaut į visas dietas... ojojo, reikės karantiną ant tavo blogo uždėti ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Mindaugai, tik prasau nedek karantino ir manes neizoliuok; ka as be tokiu kolegu, kaip tu darysiu; o dietos neprapuls; kaip tavo dukryte auga?

      Panaikinti
  13. Tikrai puikus keksas. Ir glajus tikrai nepamaise, labai net gi skanus buvo. Visai netrukus kepsiu vel seimos susiejimo proga, manau, gausiu papildomu tasku is visu vaiku :)
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti