17 rugsėjo, 2013

Imbieriniai keksiukai su kriaušėmis ir apie silikonines kepimo formas






Neseniai lietuviškai rašančių maisto blogerių ratelyje buvo užėjusi kalba apie silikonines kepimo formas. Žmonės jas daugiausiai kritikavo. Aš tada pasisakiau, kad silikoną baisiai myliu ir gerbiu, o be silikoninio skardos patiesimo Silpat aš išvis neįsivaizduoju savo gyvenimo.

Silikoninę kepimo formą turiu tik vieną: Silicone Solutions 12-os keksiukų formą, kurią nusipirkau 2003 m. ir nuo to laiko intensyviai naudoju. Kitos keksiukų formos aš neturiu. Taigi visi per pastarąjį dešimtmetį mūsų namuose pagaminti keksiukai, muffins, cupcakes, bouchons ir kitas miniatiūrinis geris buvo iškepti būtenti šitoje silikoninėje formoje. Visi iki vieno. Forma tebetarnauja puikiai, be pakitimų, ir atrodo ji lygiai taip pat, kaip prieš 10 metų. Kaip nauja.

Silikoninę formą aš visada dedu ant metalinės kepimo skardos, nes ji liauna, nestabili ir lankstosi. Kepdama tikruosius keksiukus (angl. muffins) aš formelių vidų visada papurškiu aliejumi arba patepu tirpintu sviestu. Kai kepu pyragaičių tipo keksiukus (angl. cupcakes), formelių riebalais netepu, bet į vidų įkloju popierinius keksiukų įklotus, nes popieriniuose įklotuose iškepti keksiukai turi tuos labai dailius dantytus kraštelius. Keksiukai visada iškyla, jų krašteliai gražiai sukepa, ir niekada gyvenime niekas neprilipo.

Silikoną kritikavę blogeriai skundėsi, kad jiems kepiniai nekyla, arba iškilę iškart susmenga, arba gražiai nesukepa kraštai. Gal taip atsitinka todėl, kad silikonas silikonui nelygus; gal yra kažkokių labai prastų formų; gal silikoninės formos netinka didesniems kepiniams; bet mano mažų keksiukų formelė tarnauja man taip, kaip reikia; negaliu sugalvoti nei vieno net paties mažiausio trūkumo.

Aušra


















Imbieriniai keksiukai su kriaušėmis ir graikiškais riešutais

Pagal food52 receptą

Kriaušės:
5 nedidelės standžios kriaušės, nuluptos ir supjaustytos 1 cm kubeliais
1 šaukštas sviesto
1/4 stiklinės* cukraus
2 šaukštai tarkuotos šviežios imbiero šaknies

*1 stiklinė = 236 ml

Didelėje keptuvėje and vidutinio-aukšto karštumo ugnies ištirpinti sviestą. Suberti kriaušių gabalėlius. Išmaišyti.

Suberti cukrų, tarkuotą imbierą. Kepti, dažnai pamaišant, maždaug 5 – 6 minutes, kol kriaušės suminkštės ir didžioji dalis skysčio išgaruos. Nukelti nuo ugnies ir palikti, kad pilnau atvėstų, mažiausiai 15 – 20 minučių.

Keksiukai:
1 1/2 stiklinės* miltų
1 1/2 šaukštelio kepimo miltelių
1/2 šaukštelio valgomosios sodos
1 šaukštelis malto sauso imbiero, tešlai + 1/2 šaukštelio pabarstymui
1/4 šaukštelio druskos
2 kiaušiniai
1/3 stiklinės cukraus, tešlai + 2 šaukštai pabarstymui
155 g sviesto, ištirpinto
1 stiklinė keptų kriaušių (receptas viršuje)
1 1/2 stiklinės graikiškų riešutų, susmulkintų

*1 stiklinė = 236 ml
Orkaitę įkaitinti iki 400°F. Riebalais patepti keksiukų kepimo formą.

Kartu persijoti miltus, kepimo miltelius, sodą, druską ir 1 šaukštelį malto imbiero.

Dubenyje išplakti kiaušinius ir 1/3 stiklinės cukraus. Supilti tirpintą sviestą ir plakti šluotele, kol sutirštės.

Įmaišyti kriaušių gabalėlius. Suberti sausus ingredientus ir atsargiai išmaišyti, kol neliks sausų miltų. Nepermaišyti. Suberti riešutus, išmaišyti, kad tolygiai pasiskirstytų. Tešlą dėti į paruoštą kepimo formą.

Mažame dubenėlyje sumaišyti likusius 2 šaukštus cukraus, ½ šaukštelio malto imbiero ir ½ stiklinės smulkintų graikiškų riešutų. Mišinį užbarstyti ant keksiukų viršaus. Kepti maždaug 15 – 18 minučių, priklausomai nuo keksiukų dydžio, kol gražiai pagels ir į keksiuko vidurį įkištas medinis dantų krapštukas liks sausas. Traukti iš orkaitės. Atvėsinti 5 minutes ant grotelių. Keksiukus išimti iš formos ir palikti, kad atvėstų.














Pear Ginger Muffins with Walnuts

Recipe from food52
 

Pears:
5 small, ripe pears (Bartlett or similar), peeled, cored and diced into ½inch chunks; . Should yield about 2 cups.
1 tablespoon butter
1/4 cup sugar
2 tablespoons grated fresh ginger

Heat butter in a large sauté pan over medium-high heat. When butter is melted add pears, tossing to coat.

Add sugar, ginger, stir to combine. Bring to a boil and cook, stirring frequently, about 5 – 6 minutes, until pears are soft and most of the liquid has evaporated. Remove from heat and allow to cool for at least 15-20 minutes.

Muffins:
1 1/2 cup flour
1 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1 teaspoon ground ginger for batter + 1/2 teaspoon for topping
1/4 teaspoon salt
2 eggs
1/3 cup sugar for batter + 2 tablespoons for topping
1 stick (1/2 cup), plus 3 tablespoons unsalted butter, melted
1 cup pear ginger sauce (recipe above)
1 1/2 cup walnuts, coarsely chopped

Preheat oven to 400°F. Grease muffin pan.

Sift together flour, baking powder, baking soda, 1 teaspoon of ground ginger, and salt in a bowl.

Whisk together eggs and 1/3 cup sugar in a large bowl until combined well, then add butter and continue to whisk until creamy.

Stir in pear ginger sauce, then fold in flour mixture to combine. Stir in 1 cup of walnuts and divide batter among muffin cups.

In a small bowl, combine remaining 2 tablespoons sugar, 1/2 teaspoon ground ginger and 1/2 cup walnuts. Sprinkle topping evenly on top of muffins. Bake until muffins are golden and toothpick inserted into the center comes out clean, about 15 - 18 minutes, depending on the size of your muffin pan. Cool in pan on a rack 5 minutes, then remove muffins from pan and cool slightly.

14 komentarų:

  1. As irgi didele silikono gerbeja. Sokoladiniams saldainiams gaminti, saldyti ledo gabaliukams (nors juos dazniausiai uzpildau ivairiais pesto), o dabar dar nusipirkau didelius silikonines ledo formas, kuriose saldau neisgerta vyna (virimui) ir nesunaudota sultini. Silikonas virtuveje yra jega!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jura - nu ir ideja del to vyno!! mano namuose nebutu ypac naudinga (nes tokio daikto kaip neisgertas vynas pas mus nebuna), bet vistiek genialu!

      Panaikinti
  2. Turiu mažę virtuvę, kurioje labai mažai vietos, kurioje nieko nesutalpinu, bet vienas stalčius be konkurencijos priklauso silikoninėms formoms, kelios pailgos, kelios apvalios, o kur dar formos keksiukams, eh tegyvuoja silikonas!:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Neringa, as tik viena turiu; bet neblogai butu ir daugiau;

      Panaikinti
  3. Na va, o mano mažoje silikoninėje formelėje keksiukai iškyla kažkaip prastai, išsiverčia šonu negražiai, o tada šone ir sutrūksta, o ne per vidurį.. net nemoku paaiškint :) Bet ten šiaip kažkokia pigi firma no name, tai gal tame ir bėda, reikia nusipirkti kokybišką formelę.
    O tavieji keksiukai atrodo labai viliojančiai, ypač kai aš tokia imbiero fanė. Tikriausiai kvailas klausimas, bet ar skanūs? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gabriele, labai skanus; ypac skanu yra tie kriausiu gabaliukai viduje; jeigu esi imbiero fane, tai butinai rekomenduoju pasidaryti bent ta kriausiu pagarda (jeigu keksiuku nenoresi kepti); labai skanu uzsideti ant jogurto, arba ant varskes, arba ant kokiu blynu; zodziu, ypac vertingas kriausiu paruosimo budas; bet keksiukai irgi geri; skanus net ir pastoveje saldytuve pora dienu; tik pasildai karstoje orkaiteje, ir vel skonis kaip ka tik iskeptu;

      Panaikinti
  4. Tobula! Aciu! Keksiukai labai skanus, BET tas kriausiu pagardas- 100 balu! Sumaisiau likuti su riesutais ... Kita karta darysiu vien toki pagarda , tik cukru keisiu medumi- jau zinau, tai bus vienas skaniausiu valgytu priedu prie blynu ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Silvija - as irgi taip sakau; tas pagardas - 100 balu! as irgi jau prigalvojau jam mase panaudojimu;

      Panaikinti
  5. Prisijungiu prie silikono gerbėjų būrio. Visiškai neįsivaizduoju gyvenimo be jo. Turiu įvairių formų ir dydžių formelių. Kepu ir duonos kepaliukus (tarybiniais laikais buvo tokia "forminė" duona, tai tokios formos mano duona), ir varškės apkepą, ir lazaniją, ir pyragus, ir keksiukus, ir gougères (plikytus pyragėlius su kumpiu ir sūriu), ir, Aušra, tavo apelsininės karamelės saldainius pyliau į žvėrelių formos silikonines formeles. Dabar dar įsigijau tokių įmantresnių keksiukų formelių: su skylute per vidurį ir su roželės formos dugnu (roželės raštas gražiai išeina, jeigu ne per minkšta tešla ir jeigu kepta tiek, kad susidarytų plutelė). Viskas labai gerai iškyla ir gražiai iškepa. Silikonas - tiesiog tobulas gyvenimo palengvinimas. Neseniai dar Maximoj radau Cannelés Bordelais formą ir mąstau, ar nevertėtų įsigyti. Tik vienas toks pastebėjimas: tos formelės, kurios kainavo brangiau (pavadinimo neprisimenu, bet gamintos Italijoje) yra geresnės ir keksiukai prie jų absoliučiai neprilimpa, pačios pigiausios, pirktos per grupinis.lt, kurios kainavo kelis litus, prastesnės, prie jų šiek tiek prilimpa, reikia ilgiau pavėsinti, kad galėčiau gražiai išimti. Bet visose viskas puikiai iškyla.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jurate, na tu tikra fane; as tik viena formele turiu ir viena patiesima; tikiu, kad visos tos formos apie kurias rasai, yra geros;

      Panaikinti
  6. Auršra, keksiukai atrodo labai gerai ir viliojančiai!
    Ta proga dar apie silikonines formas pasisakysiu:) Nesu aš jų priešė, keksiukus irgi kepu silikoninėse (turiu poros rūšių) ir viskas gerai, jokių pretenzijų neturiu. Bet didesnės silikono formos man nepasiteisino: pvz. supylus kekso tešlą į didelę formą, ji ima visaip klaipytis, formos centre esantis iškilimas su kiekvienu tešlos šaukštu linguoja kaip vėtrungė, o kadangi tešla "vaikšto" ir kepant, ką bedarytum vis tiek finale keksas būna nesimetriškas, vienas kekso pusė išeina storesnė negu kita. Išsiima gražiai, iškepa gražiai, bet kepinys atrodo vis tiek nevykęs. Dar turiu silikoninę stačiakampę aukštais krašteliais: irgi bėda, nes įpylus daugiau masės labai pasiduoda į šonus ir finale kepinys atrodo kažkoks išpleręs. Visas formas perku specializuotoje kepėjų parduotuvėje ir tikrai už nemažą kainą, bet dabar pasidariau išvadas, kad silikonines geriausia naudoti visokiems mažiems kepinėliams, o dideliems pirkti senovines, tvirtas ir stabilias.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Krisitna, man irgi toks itarimas kilo, kad su dideliais kepiniais silikoninese formose gali buti problemu; didelius keksus as kepu metalinese formose; o va maziukams silikonas tinka puikiai;

      Panaikinti
  7. Kriaušinį pagardą išbandžiau ir galiu labaaaaai pagirti. Keksiukai dar palauks, o kriaušinis padažas labai tiko su antiena ir ryžiais. Kitą kartą nebijočiau įmaišyti ir saldžiarūgštės bruknių uogienės.
    Netikėtas atradimas sakyčiau :) Kaip visada, komplimentai Jums, Aušra :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gintare, aciu aciu uz komplimentus! man labai smagu, kad patiko; brukniu uogiene tikrai tiks; oi kad man tos uogienes...!!

      Panaikinti