14 rugsėjo, 2013

Lazanja su moliūgais ir grybais




Rudenį mano šeima tampa sezoniniais vegetarais. Kai visur šitiek daug daržovių, ir kai visos jos tokios gražios, man kyla masė visokiausių idėjų: daržovių sriubos, apkepai, troškiniai, karšti ir šalti sumuštiniai su keptomis daržovėmis, vegetariškos picos ir bemėsiai makaronai; net lazanja, ir ta be mėsos. 

Šitą receptą pirmą kartą pagaminau pernai. Prisimenu perskaičiau aš tada ingredientų sąrašą, gaminimo eigą, ir man net širdis apsalo: moliūgų tyrė ir migdoliniai sausainiai; béchamel padažas su bazilikais ir muskatu; kepinti grybai, mocarela, rikota.

Aš nuoširdžiausiai rekomenduoju šitą receptą visiems visiems; netgi tiems, kurie nemėgsta moliūgų arba grybų, arba tiems, kurie neįsivaizduoja vakarienės be mėsos, arba tiems vaikams, kurie raukosi pamatę lėkštėje kažka oranžinio, bent kiek panašaus į moliūgų tyrę. Šitos lazanjos receptas yra genialus visom prasmėm. Visi produktai taip gražiai susikombinuoja, kad visumoje gaunasi tobulas rudeninis patiekalas, grynas malonumas. Ir virtuvė kvepės be galo jaukiai. Tikras rudenėlis.

Šiemet aš prie šitos lazanjos dar papjausčiau saldžių, mėsingų pomidorų; ant jų užbarsčiau smulkiai sukapotų petražolių, svogūnų laiškų ir raudonelio lapelių, dar šiek tiek maltų pipirų, druskos, užkrapinau alyvuogių aliejaus. Moliūgų ir grybų lazanja su pomidorų salotomis. Aš galėčiau taip maitintis kasdien visą savo likusį gyvenimą.

Aušra

















Lazanja su moliūgais ir grybais

Pagal foodiecrush receptą


2 šaukštai alyvuogių aliejaus
1 kg šviežio moliūgo, nulupto, išskobto ir supjaustyto 2 cm kubeliais*
1/2 stiklinės vandens
8 amaretti sausainiai, sutrupinti
700 g grybų, supjaustytų griežinėliais
55 g sviesto
¼ stiklinės miltų
3 1/2 stiklinės pieno
Žiupsnelis šviežiai tarkuoto muskato
1 stiklinė šviežių baziliko lapų
Šviežių lasagna lakštų
3 stiklinės tarkuotos mocarelos
1 stiklinė rikotos
Druskos
Maltų pipirų

*Vietoje šviežio moliūgo aš naudojau maždaug 2 stiklines šaldytos naminės moliūgų tyrės; šaldytą tyrę sudėjau į metalinį sietelį, kad atitirpstant nuvarvėtų skystis. Šiam receptui nepatarčiui naudoti konservuotos moliūgų tyrės, nes ji per tiršta ir per sausa.

Orkaitę įkaitinti iki 190oC.

Didelėje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberti moliūgo gabalėlius, įberti druskos, maltų pipirų, supilti vandenį. Keptuvę uždengti ir troškinti maždaug 15-20 minučių, kol moliūgas suminkštės. Nukelti nuo ugnies, palaukti, kol šiek tiek atvės, sudėti į virtuvinį kombainą, suberti sausainių trupinius ir sumalti iki vientisos masės.

Kitoje keptuvėje ant vidutinio karštumo ugnies pakaitinti 1 šaukštą alyvuogių aliejaus. Suberti grybus ir kepti, kartkartėmis pamaišant, maždaug 8 – 10 minučių. Paskaninti druska. Nukelti nuo ugnies ir palikti, kol prireiks.

Vidutinio dydžio puode ant vidutinio karštumo ugnies ištirpinti sviestą. Suberti miltus ir maišant kaitinti maždaug 1 minutę. Pastoviai maišant pamažu supilti pieną. Maišyti, kol užvirs. Sumažinti ugnį ir virti, pastoviai maišant, kol sutirštės, maždaug 5 minutes. Įtarkuoti muskatą. Nukelti nuo ugnies. Palikti, kad šiek tiek atvėstų. Supilti trečdalį padažo į elektrinį plakiklį. Suberti baziliką ir plakti, kol lapai smulkiai susimals. Padažą iš plakiklio supilti atgal į puodą. Įberti druskos, maltų pipirų ir gerai išmaišyti.

Gilią plačią kepimo formą plonai ištepti sviestu. Ąnt formos dugno paskirstyti maždaug ¾ stiklinės bazilikų padažo. Ant padažo dėti lazanjos lakštų sluoksnį. Ant lazanjos lakštų paskirstyti maždaug trečdalį moliūgų tyrės ir trečdalį grybų. Užbarstyti ½ stiklilnės tarkuotos mocarelos ir 1/3 stiklinės rikotos. Užpilti maždaug ½ stiklinės bazilikų padažo. Toliau sluoksniuoti, užbaigiant bazilikų padažo sluoksniu. Ant viršaus užbarstyti mocarelos sluoksnį.

Didelį folijos lakštą papurkšti aliejumi. Lazanją uždengti riebalais papurkšta folija ir kepti 40 minučių. Nuimti foliją ir kepti dar 15 minučių, kol lazanjos viršus paruduos. Traukti iš orkaitės. Palaukti maždaug 15 minučių, kad šiek tiek atvėstų, ir tiekti į stalą.









Pumpkin Lasagna with Mushrooms

Adapted from foodiecrush



2 tablespoons olive oil
2 pounds pumpkin or butternut squash, peeled, seeded, and cut into 1-inch cubes*
1/2 cup water
8 amaretti cookies, crumbled
1 1/2 pound mushrooms (shiitake, Portobello, crimini or any other meaty mushrooms), sliced
1/4 cup butter
1/4 cup flour
3 1/2 cups milk
4-5 good grates of fresh nutmeg
1 cup fresh basil leaves
1 package no-boil lasagna noodles
3 cups shredded mozzarella cheese
1 cup ricotta cheese
Salt
Ground pepper

*Instead of fresh pumpkin I used about 2 cups of frozen homemade pumpkin puree; I thawed it in a mesh strainer set above a bowl, to strain the accumulated liquid. I would not advise using canned pumpkin puree since it is way too dry for this recipe.

Preheat to 375oF.

Heat 1 tablespoon of olive oil in a large skillet over medium-high heat. Add the squash, toss with oil, season with salt and pepper and then pour the water into the skillet. Cover and simmer over medium heat until the squash is tender about 15-20 minutes. Cool slightly and then transfer the squash to a food processor. Add the amaretti or biscotti cookies and blend until smooth.

Heat another large skillet over medium heat and add the other tablespoon of olive oil. Add the mushrooms and sauté for 8-10 minutes, stirring occasionally. Season with salt. Remove from pan and set aside.

Melt the butter in a medium-size saucepan over medium heat and add flour and whisk for 1 minute. Gradually whisk in the milk and bring to a gentle boil over medium-high heat then reduce heat to medium and simmer until the sauce thickens slightly about 5 minutes. Add in grated nutmeg. Cool slightly. Transfer 1/3 of the sauce to a blender and add the basil. Blend until smooth then return the basil sauce to the sauce in the pan and stir to blend. Season with salt and pepper to taste.

Lightly butter a 13 X 9 X 2-inch glass or ceramic baking dish. Spread 3/4 cup of the sauce over the prepared baking dish. Arrange a layer of lasagna noodles on the bottom of the pan. Spread 1/3 of the squash puree over the noodles then 1/3 of the mushrooms. Sprinkle with 1/2 cup of mozzarella cheese and 1/3 cup ricotta cheese. Drizzle 1/2 cup of sauce over the noodles. Repeat layering 3 more times, ending with a layer of sauce. Top with a layer of mozzarella.

Spray a large sheet of foil with cooking spray. Cover the baking dish with foil and for 40 minutes until top is bubbly. Remove foil and bake uncovered for about 15 more minutes or until the top is golden. Remove from oven and let the lasagna stand for 15 minutes before serving.








24 komentarai:

  1. Šis receptas skamba tiesiog fantastiškai. Aš įsivaizduoju, kad man mėsos tikrai netrūktų tokius dalykus valgant!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jura, as irgi taip pamaniau - fantastiska; mums visiems labai patiko; man mesos netruko; seima irgi nepriestaravo;

      Panaikinti
  2. Kai parasomas tos intro, neisbandyt recepto neimanoma :)

    Silvija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Silvija, aciu uz komplimentus; intro rasiau ne vien tik reklaminiais tikslais; manau, kad receptas tikrai vertas demasio; jeigu kartais nutarsite pagaminti, man labai rupes suzinoti, ar patiko;

      Panaikinti
    2. Tikrai gaminsiu dar sia savaite;)
      Tik del grybu mastau- cia turbut labiau kokie misko, israiskingesnio skonio tiktu? Su pievagrybiai neverta prasidet? :)

      Panaikinti
    3. Silvija, jeigu nera misko grybu, tai su pievagrybiais irgi bus skanu; bet manau, kad siuo metu rasti misko grybu tikrai ne problema; su misko grybais bus 100 kartu skaniau;

      Panaikinti
  3. Nuostabu. Mėginu prasimušti su komentarais:)

    AtsakytiPanaikinti
  4. meginu ir as:) skamba ne-pap-ras-tai gardziai ir jau laukiu savaitgalio, kai turesiu laiko atsideti siam patiekalui! Dar renkuosi ir moliugu pyraga is Jusu receptu lobyno, zod, bus moliugu svente, dekui, kad dalinates!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ramune, aciu uz visus grazius zodzius; skanios Jums moliugu sventes!

      Panaikinti
  5. Pagaliau pribrendau iki pirmojo komentaro. Recepta perskaiciau vakar, o siandien sededama metro vel prisiminiau sita recepta. Taip skaniai suskaite, lyg butu ir gimtadienis, ir kaledos, ir vienaragiai vienoj pintinej Butinai gaminsiu sia savaite, tik kazkokiu budu man kazkur norisi ir migdolu miltu ibert. Paziuresim, kaip sis eksperimentas pavyks. O siaip tai aciu uz ypatinga inspiracija :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Paulina, tai nera uz ka; aciu Jums uz grazius zodzius; jeigu nuspresite isbandyti, man labai rupes suzinoti, ar patiko;

      Panaikinti
  6. Ausra, dar paskutinis klausimas:) susiruosiau rytdienai viska, tik-
    O tuos amareti sausainiukus kuo galeciau pakeist?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Silvija, gali pakeisti biscotti trupiniais; arba kokiais neitin riebiais sausainiais; arba parastais dziuveseliais;

      Panaikinti
    2. Labai patiko lazanija, aciu!;)
      Butinai gaminsiu dar, tik seimos prasymu, mazinsiu baziliko kieki. Mums perintensyvus skonis buvo.

      Panaikinti
    3. Silvija - VALIO!! aciu, kad nepatingejai isbandyti recepta ir kad pasidalinai; labai malonu

      Panaikinti
  7. Sis lazanjos receptas yra virsune mano skoniui. Viskas ka megstu:darzoves,grybai,rikota ir visi kiti produktai. Labiausiai nustebino kremine struktura,bet visai neriebu. Virsune. Sis receptas bus naudojamas labai daznai mano virtuveje.Aciu Ausra uz kaip visuomet isbandytus,vertus demesio receptus

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Diana - I sveikata!!! man be galo malonu, kad vis ryztiesi isbandyti; ir kad nepatingi parasyti; ir uz pagyrimus dideliausias aciu!

      Panaikinti
  8. Na tai yra pati skaniausia lazanija kuria as gyvenime valgiau. Sitas receptas yra tikru tikriausiais keeper, ji reikia irasyti i seimos testamenta ir is kartos i karta dalintis.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jura - VALIO!!! as sutinku - liuks receptas; man reikes Heidi asmeniskai padekoti;

      Panaikinti
  9. Po tokios izangos norisi tik ir begti i parduotuve ir susipirkti visus ingredientus! Amaretti sausainiu vyras nerado, tai idejau dziuveseliu 8 arb.saukstelius. Dar ilasinau bitter almond esencijos del kvapo puse saukstelio, uzkvipo labai.... Dar nezinau, kas is to isejo, bet ragausime jau sivakar, tikiuosi ta esencija nesugadins visos lazanijos :) To be continued....
    Ksenija

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na stai, mes pavalgem. Ir negaliu nesijuokti, nes is tikruju jau juokinga - lazanija gavosi laabai aromatinga :))) Pasak mano vyro, kai kuriu dalyku tiesiog negalima maisyti, siuo atveju as jam pritariu, nes to migdolu aromato buvo per daug. Vyrui padejo astrus cili padazas. Mamai jau niekas nepadejo. Na, bet nieko, kartais galima ir paeksperimentuoti :) Gal kada pabandysiu vel, tuomet jau be esenciju.
      Ksenija

      Panaikinti
    2. Oi! tai bent, kaip atsitiko; gal tikrai kita karta be esenciju bandyk;

      Panaikinti
    3. Tai jau tikrai, daugiau jokiu esenciju.
      Ks.

      Panaikinti