22 rugsėjo, 2013

French Laundry obuolių pyragas




Thomas Keller savo knygoje “French Laundry” rašo, kad šitas obuolių pyragas yra vienas mėgstamiausių desertų garsiąjame Kalifornijos restorane, dar nuo tų laikų, kai ne jis, bet Don ir Sally Schmidt buvo restorano savininkai ir šefai, t.y. maždaug nuo kokių 1960-ųjų. Aš pati French Laundry restorane niekada nebuvau ir nežinau, ar pyragas dar ir dabar ten yra kepamas; jeigu Jums nusišypsojo laimė ten vakarieniauti, man būtų labai įdomu išgirsti įspūdžius – kaip ten viskas buvo? Gal ir tokio obuolių pyrago kam nors teko ragauti?

Aš restorane nebuvau, bet turiu “French Laundry” knygą; joje yra Sally Schmitt obuolių pyrago receptas; pats paskutinis receptas knygoje.

Pyragas yra paprastumo viršūnė: darbo čia minimaliai; vargo jokio; o skonis irgi paprastas ir tikras: obuoliai, sviestas, cukrus, cinamonas. Mano manymu, tai būtų tobulas desertas bet kokiame, net ir paties aukšciausio rango restorane. Paprasta, bet be galo maloni, dūšią sušildanti, saldi geros vakarienės pabaiga.
 



 
Pyragas gražiai iškils. Kraštai patys gražiai atšoks nuo formos. Niekas niekur neprilips. Atvėsęs pyragas nepriekaištingai pjaustysis. Knygoje rašoma, kad restorane jis tiekiamas su karštu grietinėlės padažu. Nuoširdžiausiai rekomenduoju išvirti tą padažą. Galėsite naudoti jį ne tik su šiuo pyragu, bet ir su bet kokiu kitu vaisiniu (ir ne tik vaisiniu) desertu, galėsite jį pilti ant keptų obuolių, ant trupiniuočių, ant lietinių, miltinių blynų ir dar ant daug ko kito.


 
 

 





Visiems linkiu geros paskutiniosios rugsėjo savaitės. Aš pirmadienį visai savaitei lekiu į Bostoną. Be vaikų. Be šuniuko. Be močiutės. Vienui viena. YES!!! Pagaliau išmušė ir mano valanda.

Aušra 







Sally Schmitt / French Laundry obuolių pyragas

Receptas iš Thomas Keller, The French Laundry Cookbook

85 g sviesto, kambario temperatūros, supjaustyto mažais kubeliais, plius papildomai formos patepimui
¾ stiklinės* cukraus
1 kiaušinis
1 ½ stiklinės miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
¼ šaukštelio rupios druskos
Žiupsnelis tarkuoto muskato
½ stilinės pieno
3 – 4 kietoki obuoliai

Pabarstymui:
1 šaukštas cukraus
¼ šaukštelio malto cinamono
Padažui:
1 stiklinė grietinėlės
¼ stiklinės cukraus
55 g sviesto

*1 stiklinė = 236 ml


Orkaitę įkaitinti iki 175oC. Sviestu ištepti 23-25 cm skersmens kepimo formą nusiimančiais kraštais.

Mikseriu arba mediniu šaukštu išsukti sviestą, cukrų ir kiaušinį.
Į atkskirą dubenį kartu persijoti miltus, kepimo miltelius, druską ir tarkuotą muskatą. Į sviesto masę dalimis berti sausus ingredientus, pakaitomis su pienu, pradedant ir baigiant sausais ingredientais ir maišant tik tiek, kad neliktų sausų miltų. Svarbu nepermaišyti.

Obuolius nulupti, išpjauti sėklalizdžius ir supjaustyti maždaug 0,5 cm storio skiltelėmis.

Tešlą sukrėsti į paruoštą formą. Išlyginti paviršių. Obuolių skilteles susmeigti į tešlą koncentriniais apskritimas, tarp skiltelių paliekant maždaug 0,5 cm tarpus.

Mažame dubenėlyje sumaišyti pabarstymui skirtą cukrų ir cinamoną. Mišinį tolygiai užbarstyti ant pyrago paviršiaus.

Kepti maždaug 40 – 50 minučių, kol pyrago viršus ir kraštai gražiai paruduos. Traukti iš orkaitės. Pyragą su forma padėti ant grotelių ir palikti kol atvės.

Padažas: nedideliame puodelyje ant vidutinio karštumo ugnies, pastoviai maišant, užvirinti grietinėlę, sviestą ir cukrų. Sumažinti ugnį ir virti, retkarčiais pamaišant, kol šiek tiek sutirštės, maždaug 5 – 8 minutes. Nukelti nuo ugnies.

Pyragui atvėsus, nuimti formos kraštus, pyragą perkelti ant lėkštės arba padėklo. Į stalą tiekti su karštu grietinėlės padažu.









Sally Schmitt / French Laundry Apple Cake

Recipe from Thomas Keller, The French Laundry Cookbook

3 ounces (6 tablespoons) butter, at room temperature, cut into chunks
¾ cup sugar
1 egg
1 ½ cup flour
2 teaspoons baking powder
¼ teaspoon kosher salt
Pinch of ground nutmeg
½ cup milk
3 – 4 firm apples
Cinnamon sugar:
1 tablespoon sugar
¼ teaspoon ground cinnamon
Sauce:
1 cup heavy cream
¼ cup sugar
2 ounces (4 tablespoons) butter

Heat oven to 350oF. Butter a 9-inch springform pan.

Using electric mixer or by hand using wooden spoon cream butter, sugar and egg.

In a separate bowl sift together flour, baking powder, salt and nutmeg. Add dry ingredients, alternating with milk, to the butter mixture. Mix just until there is no streaks of dry flour remain. Do not overmix.

Peel and core the apples. Slice them into ¼-inch wide wedges.

Spoon batter into prepared pan. Smooth the top. Press apple slices into batter ¼ inch apart, in a circular pattern.
Prepare cinnamon sugar: in a small bowl mix sugar and cinnamon; sprinkle the mixture on top of the cake.

Bake for approximately 40 – 50 minutes, until top and the sides of the cake acquire deep golden color. Remove from oven. Place on a rack to cool completely.

Prepare the sauce: in a small saucepan placed on medium heat mix together cream, butter and sugar. Mixing continuously, bring mixture to a boil. Reduce the heat. Cook, stirring occasionally for about 5 – 8 minutes, until thickens slightly. Remove from heat.

When cake cools completely, remove the sides of the pan. Transfer the cake onto a plate or a platter. Serve with hot cream sauce.

20 rugsėjo, 2013

Kukurūzų miltų duonelė su figomis



Man iki šiol niekada nekilo mintis kepti kukurūzų miltų duoną. Cornbread man kažkodėl visada asocijuojasi su Paula Dean, o tokios asocijacijos manęs visiškai neįkvepia. Tačiau neseniai food52 tinklapyje užmačiau šitą kukurūzų miltų kekso receptą su figomis, ir nutariau išbandyti.

Pirma mintis buvo naudoti mėlynas slyvas. Nes slyvų turiu daug, o figų neturėjau. Bet vieną vėlų vakarą bemaklinėdama po parduotuvę užmačiau visai gražių figų, parėjusi namo atsiverčiau šitą receptą ir vienas-du sumaišiau tokią štai duonelę. Ir žinote ji yra visai skani. Ypač šilta, ir dar su rikota, kaip kad Emily iš fiveandspice rekomenduoja. Liuks. Kitą kartą pabandysiu tokią pačią iškepti su slyvomis. Bijau, kad tik reguliariai nepradėčiau kepti cornbread, kaip kokia Paula Dean.

Aušra














Saldi kukurūzų miltų duonelė su šviežiomis figomis

Pagal Five and Spice receptą
 

113 g sviesto, kambario temperatūros, supjaustyto gabalėliais, plius keptuvės patepimui
2/3 stiklinės* cukraus
2 kiaušiniai
1 stiklinė rupių geltonųjų kukurūzų miltų
1 1/2 stiklinės miltų
2 šaukšteliai kepimo miltelių
1/2 šaukštelio valgomosios sodos
1/2 šaukštelio druskos
1 1/2 stiklinės miltų
250 g šviežių figų, be kotelių, perpjautų išilgai pusiau

*1 stiklinė = 236 ml


Orkaitę įkaitinti iki 190oC. 25 cm skersmens keptuvę storu dugnu patepti sviestu.

Elektriniu mikseriu išsukti sviestą ir cukrų iki purumo, maždaug 3 minutes. Po vieną įmušti kiaušinius, kaskart išsukant iki vientisos masės. Suberti kukurūzų miltus ir gerai išmaišyti.

Į atskirą dubenį persijoti miltus, kepimo miltelius, soda ir druską. Mikserį nustatyti ant žemiausio greičio. Į tešlą dalimis berti miltų mišinį, pakaitomis su pienu, pradedant ir baigiant miltų mišiniu. Išmaišyti tik tiek, kad neliktų sausų miltų. Nepermaišyti.

Tešlą sukrėsti į paruoštą keptuvę. Ant viršaus išdėlioti figų puseles. Kepti maždaug 40-50 minučių, kol gražiai paruduos, o į duonelės vidurį įkištas medinis dantų krapštukas liks sausas.

Į stalą teikti šiltą, su šviežia rikota.







Sweet cornbread with fresh figs

Recipe from Five and Spice

1/2 cup (1 stick) butter, just softened, and cut into chunks (plus extra for greasing the pan)
2/3 cups sugar
2 eggs
1 cup coarse yellow cornmeal
1 1/2 cup flour
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
1 1/2 cup milk
8 ounces fresh figs, stemmed and halved

Heat your oven to 375oF. Grease a 10-inch cast iron skillet or another heavy baking pan with butter.

Using electric mixer cream together the butter and the sugar until light and fluffy, about 3 minutes. Beat in the eggs one at a time. Beat in the cornmeal.

In a separate bowl, sift together the flour, baking powder and soda, and salt. Mixing on low speed, add the dry ingredients in 3 additions, alternating with the milk, starting and ending with the dry ingredients.

Scrape the batter into the greased pan, then arrange the halved figs on top. Bake until the cornbread is golden brown and a toothpick inserted into the center comes out clean, about 40-50 minutes.

Serve warm, with a scoop of ricotta, if desired.